Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Baksmälla för Carlsberg – varnar för högre priser

Bryggerijätten Carlsberg ökade sin omsättning med tio procent under 2022 till 70,3 miljarder danska kronor. Företaget varnar nu för ekonomisk baksmälla och som motdrag – höjda priser.
Ekonomi • Publicerad 7 februari 2023
Carlsberg levererar öl i Åre. Arkivbild.
Carlsberg levererar öl i Åre. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl / TT

Kriget i Ukraina och dessutom den fortsatt historiskt höga inflationen gör att Carlsberg bedömer att 2023 blir ännu ett utmanande år. I bokslutet konstaterar bolaget att även om "öl historiskt sett varit en motståndskraftig konsumentvara så kan högre priser i kombination med generellt högre inflation ha en negativ påverkan på ölkonsumtionen, särskilt i Europa", skriver företaget.

Ytterligare ett osäkerhetsmoment som Carlsberg nämner är den fortsatta försäljningsutvecklingen på den viktiga marknaden i Kina. De högre kostnaderna ska nu enligt bolaget pareras med stigande priser och fortsatt kostnadskontroll.

Carlsbergs mest kända varumärken Tuborg och Grimbergen levererar samtidigt ökade intäkter under 2022, för Grimbergen är den franska marknaden allra störst och där uppnåddes också de bästa intäktssiffrorna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons