Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Azovregementet: Ukrainas ökända militärförband

Det beryktade Azovregementet hyllas för sina stridsinsatser, fördöms för sina högerextrema kopplingar och används flitigt i rysk propaganda som bevis för att Ukraina styrs av nazister.
Vilka är de egentligen – och vilken roll spelar de i kriget mot Ryssland?
Ukraina • Publicerad 8 maj 2022
Kiev, 3 januari 2015. Soldater i Azovregementet köar för att svära trohet till Ukraina inför avresa till östra Ukraina.
Kiev, 3 januari 2015. Soldater i Azovregementet köar för att svära trohet till Ukraina inför avresa till östra Ukraina.Foto: Sergei Chuzavkov/AP/TT
Uniformerade anhängare till den politiska Azovrörelsen under en demonstration i oktober 2020.
Uniformerade anhängare till den politiska Azovrörelsen under en demonstration i oktober 2020.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Statliga ryska medier har länge porträtterat Ukraina som ett land styrt av nazister. Proteströrelsen Euromajdan 2013–2014 framställdes som en "fascistisk kupp", och inför den folkrättsvidriga annekteringen av Krim uppmanades folket att ta ställning mot "nynazisterna i Kiev".

Syftet med den nu pågående invasionen, har Putin gång på gång låtit meddela, är att "avnazifiera" grannlandet.

Annons

Ett återkommande fokus för den ryska propagandan om Ukraina som ett land i klorna på nynazister har alltsedan krigsutbrottet 2014 varit den högerextrema Azovrörelsen.

Rörelsen har sitt ursprung i ett militärt frivilligförband grundat i mars 2014 för att strida mot Rysslandsstödda separatister i östra Ukraina. Bakom förbandet, som tog namnet Azovbataljonen, stod tongivande ukrainska högerextremister. Som symbol valdes den nazistanstrukna varghaken.

Bildar politisk rörelse

Efter att framgångsrikt ha varit med och återtagit kuststaden Mariupol 2014 upptogs bataljonen, tillsammans med många andra frivilligförband, i Ukrainas reguljära styrkor. Den bytte då namn till Azovregementet och blev en del av nationalgardet.

Samtidigt började en politisk rörelse med samma namn ta form, berättar Andreas Umland, Kievbaserad analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet (UI).

– De politiska ledarna som grundade Azovbataljonen går vidare och grundar den politiska Azovrörelsen med partiet Nationalkåren, som i allra högsta grad är högerextrem, om än mycket marginell.

I parlamentsvalet 2019 gick Ukrainas högerextrema partier, däribland Nationalkåren, samman och ställde upp med en gemensam lista med kandidater. Tillsammans fick de 2,15 procent av rösterna.

Samma namn

Både Azovregementet och Azovrörelsen har behållit samma namn och symbol, men är enligt Andreas Umland trots det separata fenomen.

– Den politiska rörelsen har civila uniformerade grupper som marscherar med facklor och liknande på ett sätt som ser ut som Tyskland på 1930-talet. I Rysslands propaganda visar man upp dem och påstår att det är det militära regementet, men det stämmer inte.

Azovregementet betraktas efter åtta års strider i östra Ukraina som en av landets främsta militära enheter. Andreas Umland tror att det anseendet, snarare än ideologisk övertygelse, lockar många rekryter.

TT: Är regementet och den politiska rörelsen helt separata entiteter?

Annons

– Formellt, ja, men det finns förstås kopplingar eftersom de har samma rötter.

"Marginell företeelse"

Jakob Hedenskog, även han analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, konstaterar att det onekligen fortfarande finns högerextrema soldater i Azovregementet, men att det är svårt att veta vilket inflytande de har.

– Det är klart att det finns ett intresse från rysk sida att lyfta fram Azov som om det vore ett dominerande inslag, eftersom det bekräftar deras huvudnummer om att de är i Ukraina för att bekämpa "nazister", säger han.

– Det skrivs väldigt mycket om dem, men de är i själva verket en marginell företeelse. Det handlar om några hundra eller något tusental personer i en ukrainsk krigsmakt på 250 000 soldater.

TT: Hur ser ukrainarna på Azovregementet?

– Det är få som uppenbart sympatiserar med deras ideologiska program. Samtidigt är det nog många som har överseende med tanke på att de är beredda att offra sina liv för att rädda Ukraina.

Fakta: Azovregementet

När kriget i östra Ukraina bröt ut 2014 var den ukrainska försvarsmakten illa rustad, varför ett stort antal frivilligförband bildades.

Ett av dessa, Azovbataljonen (som senare bytte namn till Azovregementet), bildades i kuststaden Berdjansk. Namnet kom från Azovska sjön.

Bland grundarna fanns flera framstående högerextremister och nynazister.

Azov gjorde sig ett namn i Ukraina genom sitt deltagande i striderna om kuststaden Mariupol under våren och sommaren 2014.

Regementet har sin bas i samma stad och deltar även nu i strider i och runt Mariupol.

Dess soldater har vid upprepade tillfällen anklagats för krigsförbrytelser av bland annat Amnesty.

Azov har genom åren lockat till sig högerextrema frivilliga från en rad länder, däribland Sverige.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons