Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Azeriska uppgifter om massgravar i Karabach

Azerbajdzjan uppger att en tidigare okänd grav med soldater har upptäckts i den oroliga regionen Nagorno-Karabach, som både Azerbajdzjan och Armenien gör anspråk på.
Azerbajdzjan/Armenien • Publicerad 5 oktober 2022
Azerbajdzjans president Ilham Alijev. Arkivbild.
Azerbajdzjans president Ilham Alijev. Arkivbild.Foto: Rysslands utrikesdepartement via AP/TT

Dödliga sammandrabbningar har utbrutit flera gånger, vilket lett till krig mellan de båda länderna både på 1990-talet och år 2020.

"En massgrav med azerisk militär personal som torterats och dödats under det första kriget om Karabach har hittats i orten Edilli" skriver Hikmet Hajijev på Twitter.

Annons

Hajijev, som är rådgivare till Azerbajdzjans president Ilham Alijev, skriver också att 4 000 azeriska soldater saknas sedan kriget under 1990-talet, och han anklagar Armenien för att mörklägga vad som hänt dem och var eventuella massgravar kan finnas.

Utspelet kommer sedan nya oroligheter brutit ut i september, med påföljande fredssamtal. 17 soldater från Armenien har släppts av Azerbajdzjan efter amerikansk medling.

Det senaste kriget inträffade 2020 och krävde mer än 6 500 människoliv. Efter sex veckors konflikt slutade striderna med en ryskförmedlad vapenvila.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons