Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Iran: Svensk-iransk forskare ska avrättas snart

Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali ska avrättas innan den 21 maj, rapporterar den iranska nyhetsbyrån Isna, enligt TV4.
Politik • Publicerad 4 maj 2022
Vida Mehrannia, gift med KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran. Här visar hon 2017 ett foto på sin man. Arkivbild
Vida Mehrannia, gift med KI-forskaren Ahmadreza Djalali som sitter fängslad i Iran. Här visar hon 2017 ett foto på sin man. ArkivbildFoto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Djalali har suttit i iranskt fängelse sedan 2016, då han greps av den iranska underrättelsetjänsten under en konferensresa till landet. Han anklagades för spioneri och dömdes 2017 till döden.

49-åringen var dessförinnan verksam som forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet.

Annons

– Det är alldeles förfärligt, både för honom själv och för hans familj här i Sverige. Det är otroligt upprörande att höra det här hotet om att verkställa avrättningen, säger Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty som har följt fallet en längre tid.

Ahmadreza Djalalis fall har väckt stort engagemang hos människorättsorganisationer och läkarsammanslutningar. Verkställandet av hans straff har skjutits upp flera gånger tidigare. Senast var hans avrättning beslutad till slutet av 2020, men strax efteråt kom besked att den skjutits upp.

"Anmärkningsvärt"

Maja Åberg reagerar på att uppgifterna kommer samtidigt som rättegången mot Hamid Noury avslutas i Sverige. Den iranska nyhetsbyrån hänvisar till analytiker som menar att det är ett sätt för Iran att sätta press på Sverige i Noury-fallet.

– Det är extremt anmärkningsvärt att de i det här uttalandet knyter ihop Hamid Nourys rättegång i Sverige med Ahmadreza Djalalis öde. Det indikerar att man ser honom som en slags bricka i ett spel, vilket är mycket oroande, säger hon.

Hamid Noury misstänks för grovt brott mot folkrätten, ofta benämnt som krigsbrott, och flera mord i samband med avrättningarna av politiska fångar i Gohardashtfängelset i Iran 1988. Rättegången mot honom avslutas vid Stockholms tingsrätt under dagen.

Hälsoproblem i fängelset

Ahmadreza Djalalis hälsotillstånd har beskrivits som allvarligt, med medicinska problem och kraftig viktnedgång.

– Hans hälsa har brutits ner i fängelset, han har både varit extremt mager och lidit av ett antal olika hälsoproblem som han inte kunnat utredas eller behandlas för. Det vi vet är att han fick en akut operation utanför fängelset för vad som verkar vara magbråck. Sedan togs han tillbaka direkt utan eftervård, vilket kan göra det värre.

– Sedan är det också den psykiska press om han stått under i alla dessa år. Jag kan inte ens tänka mig hur förfärligt det måste vara att leva under de här hoten.

Den iranskfödde Djalali har bott i Sverige sedan 2009 och har svenskt medborgarskap. I Sverige finns hans fru och två barn.

Fakta: Anklagas för samröre med Mossad

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk och svensk medborgare. Han har bott i Sverige med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien, och hade före medborgarskapet permanent uppehållstillstånd i Sverige. Djalali disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var i landet för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Han hade vid flera tidigare tillfällen rest till Iran utan problem.

I oktober 2017 sade den allmänne åklagaren i Teheran, utan att uttalat nämna Ahmadreza Djalali, att den "svarande" hade haft flera möten med Mossad (Israels underrättelsetjänst) och gett dem känslig information om Irans militär- och kärnkraftsanläggningar i utbyte för pengar och uppehållstillstånd i Sverige. Djalali dömdes till döden.

Den 26 december 2017 inledde Djalali en hungerstrejk, sedan myndigheterna försökt att tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion.

Det bevis som anförs mot honom är ett erkännande som påstås ha tvingats fram under hot.

Källa: Amnesty Sverige

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons