Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Avgörandets dag i Turkiet – vallokalerna öppna

Vallokalerna är öppna i Turkiet. Över 60 miljoner väljare ska säga sitt om vem som ska styra landet de kommande fem åren. Valet ser ut att bli en nagelbitare.
Turkiet • Publicerad 14 maj 2023
En valstuga i Istanbul för regeringspartiets AKP och president Recep Tayyip Erdogan.
En valstuga i Istanbul för regeringspartiets AKP och president Recep Tayyip Erdogan.Foto: Henrik Montgomery/TT
Valaffisher med oppositionspartiet CHP presidentkandidat Kemal Kiliçdaroglu vid Kizilaytorget i centrala Ankara.
Valaffisher med oppositionspartiet CHP presidentkandidat Kemal Kiliçdaroglu vid Kizilaytorget i centrala Ankara.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det har kallats för ödesval och hos oppositionen är känslan att det är nu eller aldrig.

Över hela Turkiet vajar såväl styrande AKP:s vita, blå och orange vimplar som det största oppositionspartiet CHP:s röda.

Annons

Och det är de röda flaggorna som har mest vind i ryggen. Opinionssiffrorna tyder på ett jämnt val, med viss övervikt för Nationella alliansen, oppositionens paraply där CHP är ledande.

Partiets ledare Kemal Kiliçdaroglu utmanar Recep Tayyip Erdogan om presidentposten. Han ser ut att ha en god chans att vinna och få flytta in i det mäktiga presidentpalatset – ett palats han tidigare har sagt sig vilja skänka till folket.

För att nästa president ska kunna utses krävs dock att en kandidat får över 50 procent. Annars väntar en andra valomgång om två veckor, den 28 maj.

Utgången i parlamentsvalet är om möjligt än mer oviss. Spärren för att komma in i kammaren ligger på sju procent, vilket spelar en avgörande roll för vilket läger som får majoritet bland de 600 platserna. Norra alliansen består av sex partier, flera av dem små.

Valets viktigaste fråga är ekonomin, som tagit stora smällar under de senaste åren. För svensk del är förstås även ett eventuellt ja till att släppa in Sverige i Nato på intressant. Både regerings- och oppositionssidan ser dock ut att planera att släppa på landets veto efter den 1 juni.

Vallokalerna stänger klockan 16 svensk tid. Någon gång under sen kväll väntas ett resultat.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons