Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Även hovrätten fäller "Kungen och Prinsen"

De två tidigare advokaterna "Kungen" och "Prinsen" döms även i hovrätten till sex respektive fyra års fängelse.
Svea hovrätt har dock en annan syn på "Kungens" användning av en så kallad "encrotelefon".
Brott • Publicerad 10 oktober 2022
Svea hovrätt har nu kommit med sin dom mot två tidigare advokater. Arkivbild.
Svea hovrätt har nu kommit med sin dom mot två tidigare advokater. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

Misstankarna mot de två advokaterna uppstod under utredningen av brott kopplade till det så kallade Vårbynätverket, baserat i södra Stockholm. I krypterade chattar över kommunikationstjänsten Encrochat visade sig männen ha haft kontakt med centrala gestalter inom nätverket och gick där under aliasen Kungen och Prinsen.

I juli i år dömdes den 43-årige man kallad Kungen för förberedelse till mord av Södertörns tingsrätt, som satte straffet till fängelse i sex år. Mordplanerna hade koppling till andra kriminella nätverk och var riktade mot en person som satt i fängelse.

Gav råd

Annons

Hans 30-årige kollega, "Prinsen", dömdes i tingsrätten till fyra års fängelse för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbud. Han har bland annat gett råd till personer inom Vårbynätverket om hur de skulle undvika att bli upptäckta av polisen när de skötte sin narkotikahandel.

Båda nekar och överklagade domen.

Även om hovrätten nu fastställer fängelsestraffens längd för dem båda görs en annan bedömning av vilket brott "Kungen" gjort sig skyldig till. Han fälls för medhjälp till stämpling till mord, eftersom domstolen anser att hans hantering av en så kallad encrotelefon inte utgjort ett straffbart förberedelsebrott.

Förmedlat info

"Det är nämligen inte visat att telefonen skulle användas vid genomförandet av mordet, som skulle ske inne på en kriminalvårdsanstalt. Däremot är det styrkt att 43-åringen förmedlat information mellan personer som var beredda att betala för mordet och den eller dem som skulle kunna utföra det", skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande.

Båda männen frias liksom i tingsrätten för åtalet om skyddande av brottsling, grovt brott. Advokatsamfundet uteslöt männen förra sommaren.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons