Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åtta gripna efter översvämningarna i Libyen

Libyen • Publicerad 25 september 2023
Räddningsarbete i den drabbade staden Darnah.
Räddningsarbete i den drabbade staden Darnah.Foto: Muhammad J Elalwany/AP/TT

Åtta personer har häktats i Libyen efter att två dammar kollapsade tidigare i september. Tusentals människor miste livet i de översvämningar som följde.

De häktade är alla nuvarande eller före detta tjänstemän på lokal eller regional nivå, en av dem är staden Darnahs förre borgmästare, som fick sparken efter översvämningarna.

Annons

De åtta frihetsberövades efter att ha förhörts under söndagen, men utredningen är inte klar och åklagarna har ännu inte preciserat några åtalspunkter. Ytterligare åtta personer ska tas in för förhör och eventuell häktning.

Dammarna som kollapsade byggdes på 1970-talet, och åklagarna misstänker att myndigheterna underlåtit att underhålla dem.

Hur många som totalt omkommit är fortfarande inte klarlagt, men enligt myndigheterna rör det sig om minst 4 000 personer. Över 43 000 personer i nordöstra Libyen har tvingats lämna sina hem på grund av översvämningarna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons