Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Greps med kulsprutor och knark – åtta åtalas

När polisen slog till på olika platser i Skaraborg hittades bland annat två kulsprutepistoler, ammunition och stora mängder narkotika.
Nu åtalas åtta personer i knarkhärvan. Ytterligare åtal är dessutom på gång.
Brott • Publicerad 3 mars 2023
Åtta personer åtalas i en stor knarkhärva i Skaraborg. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

I åtalet ingår bland annat 150 kilo cannabisharts, som en av de åtalade misstänks ha hämtat i Helsingborgs hamn eller i närheten och transporterat till Skövde och vidare därifrån.

Beslaget av vapnen gör fallet extra allvarligt, enligt åklagaren Jenny Karlsson.

Annons

– När man gör beslag av två kulsprutepistoler känns det ju bra att vi kunnat stoppa detta och ta dem i beslag, säger hon till TT.

– Jag har bland annat åtalat för synnerligen grovt vapenbrott. Jag är medveten om att det krävs mycket för att döma på synnerligen grov nivå, men i den här kontexten med narkotikahanteringen tycker jag att det finns skäl för det.

Sammantaget finns enligt åklagaren bevisning för att mycket stora mängder narkotika hanterats och transporterats till olika platser i Sverige. Det finns också kopplingar till andra större narkotikamål som avgjorts tidigare.

Nu åtalas åtta personer – sju män och en kvinna -- misstänkta för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott.

Fler åtal

Fler åtal är att vänta framöver.

– Utöver de här åtta är det några personer till som kommer att åtalas som är berörda av detta. Det blir åtminstone tre eller fyra personer till, säger Jenny Karlsson.

Flera av de nu åtalade greps i samband med att polisen slog mot olika platser i somras. Bland annat hittades vapnen i en personbil på väg till Skövde och narkotika i en gömma i Töreboda kommun.

Senare hittades ytterligare ett narkotikalager i Skara samt bevis för att gaspistoler gjorts om till skarpa vapen.

Stora vinster

Åtalet innehåller också flera ekonomiska yrkanden. Åklagaren vill att bland annat större summor kontanter och pengar på olika bankkonton ska förverkas.

Det gäller också en bil och flera lägenheter som misstänks ha köpts med vinster från exempelvis narkotikaförsäljning.

– Jag påstår att huvudmannen är ägare till tre bostadsrätter, som jag yrkar på ska förverkas eftersom de har förvärvats med pengar som kommer från brottslig verksamhet, säger Jenny Karlsson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons