Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åtal: Tjänade miljoner på människohandel

Tre personer misstänks ha tjänat 2,5 miljoner kronor genom att utsätta två kvinnor för människohandel. Totalt kan kvinnorna ha mött mer än 3 000 män, men i ett första skede åtalas bara tolv av dem.
Fler sexköpare kan ha åtal att vänta – men varken resurser eller bevis räcker till för att lagföra alla.
Brott • Publicerad 1 februari 2021
Tre personer åtalas för människohandel alternativt grovt koppleri och en fjärde åtalas för grovt koppleri. Arkivbild.
Tre personer åtalas för människohandel alternativt grovt koppleri och en fjärde åtalas för grovt koppleri. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Hade det funnits oändliga resurser så hade man kanske kunnat utreda och se om man kunde få fram bevisning för alla dessa. Det finns det ju tyvärr inte, säger åklagare Lena Körner vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Två kvinnor och en man åtalas för människohandel alternativt grovt koppleri och en fjärde person för grovt koppleri. Åklagaren vill att två av dem utvisas.

Annons

Den ena kvinnan utsattes för misstänkt människohandel av de nu åtalade under knappt tre månader hösten 2019. Tidigare hade hon utnyttjats på ett likartat sätt i en annan del av Sverige, vilket ledde till en människohandelsdom i Svea hovrätt.

Den andra kvinnan utnyttjades för prostitution under tio månader 2019–2020. Enligt åtalet, som lämnats in i Malmö tingsrätt, samarbetade de misstänkta om att hitta sexköpare via annonser på nätet och att hyra lägenheter och transportera runt kvinnorna i södra Sverige.

"Väldigt många sexköp"

– För mig är detta ett stort människohandelsärende. Det sträcker sig över lång tid och det är väldigt många sexköp som har ägt rum, säger Lena Körner.

I utredningen finns uppgifter om att adressuppgifter utväxlats med 3 259 personer inför planerade sexköp. I vissa fall har kvinnorna skjutsats hem till männen, i många andra fall har männen kommit till olika airbnb-lägenheter där kvinnorna varit. De tolv åtalade männen kommer från Skåne och Småland och är i åldern 20 till 56 år.

Åklagare Lena Körner beskriver de båda kvinnornas sits som utsatt: De kan ingen svenska och har inga kontakter här. De saknade egna pengar och var helt beroende av dem som nu åtalas. De ska ha behandlats kränkande och den ena kvinnan har också utsatts för våld, enligt åtalet.

"Har vilseletts"

Båda har enligt åklagaren vilseletts. De har fått besked om att de stod i skuld till de misstänkta gärningsmännen och att när skulden var avbetald skulle de få ta del av de pengar som de tjänade in genom prostitution.

Men kvinnan som var här kortast tid fick enligt åtalet inte alls del av de cirka 500 000 kronor som prostitutionen inbringade. Den andra kvinnan, som beräknas ha tjänat in två miljoner kronor, ska endast ha fått behålla en mindre del.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons