Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Sju mordförsök – men inget svar på "varför"

En 22-årig man åtalas för sju mordförsök efter knivdådet i Vetlanda. Men frågan om "varför" kvarstår. Det fanns inget terrormotiv, enligt utredningen.
Brott • Publicerad 14 maj 2021
Polisens tekniker på plats efter knivattacken i Vetlanda en dag i början av mars. Nu åtalas en 22-årig man för sju fall av försök till mord.
Polisens tekniker på plats efter knivattacken i Vetlanda en dag i början av mars. Nu åtalas en 22-årig man för sju fall av försök till mord.Foto: Mikael Fritzon/TT
Nu åtalas den 22-årige man som greps efter knivattackerna i Vetlanda i början av mars. Åtalet väcks i Eksjö tingsrätt. Arkivbild.
Nu åtalas den 22-årige man som greps efter knivattackerna i Vetlanda i början av mars. Åtalet väcks i Eksjö tingsrätt. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

Det var sju män i olika åldrar som attackerades med kniv i centrala Vetlanda en eftermiddag i början mars. Överfallen skedde under kort tid, och på flera platser. Fyra av männen fick livshotande skador.

22-åringen har genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning, som visade att han kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk när knivdådet skedde. Mycket talar för att det också kommer att göras en större rättspsykiatrisk undersökning.

Annons

– Generellt ska man nog vara lite försiktig med att fästa för stort avseende vid uppgifter från den misstänkte gärningsmannen, säger Martin Svensson, som är en av åklagarna i målet.

Spår på kniven

Svensson vill inte uttala sig om hur 22-åringen ställer sig till anklagelserna om mordförsök.

– Han har i förhör vidgått att han attackerat några personer med kniv, påpekar Svensson dock.

Men själva händelseförloppet anses vara klarlagt.

– Vi bedömer bevisläget som gott. Det finns klara redogörelsen från målsägandena, och stark teknisk bevisning. Kniven finns i beslag, och det har säkrats spår från den. Det finns också GPS-positioneringar från en telefon som den misstänkte gärningsmannen hade på sig när han greps, säger Martin Svensson.

Minst två av männen fick ta emot flera knivhugg, enligt åtalet vid Eksjö tingsrätt.

Polisen kom till platsen cirka 16 minuter efter det första larmsamtalet och kunde sedan gripa 22-åringen inom några minuter. I samband med gripandet blev den misstänkte skjuten i ena benet av polisen.

Ingen koppling

Den yngste av de attackerade männen är i 35-årsåldern. Den äldste är i 75-årsåldern.

Utredarna har inte hittat någon koppling mellan brottsoffren och 22-åringen. Allt pekar på att de valdes ut slumpvis.

Något terrormotiv, som exempelvis att injaga fruktan hos en befolkning, eller försöka tvinga myndigheter till vissa handlingar, har inte heller kunnat påvisas.

Annons

– Polisens utredning visar, enligt min uppfattning, att inget tyder på att detta är ett terroristbrott, eller att det finns terrormotiv. Den bedömningen delar också Åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål och Säkerhetspolisen. I annat fall hade det varit de som utredde händelserna, säger Martin Svensson.

Yrkar på utvisning

22-åringen har tidigare dömts för ringa narkotikabrott. Straffet blev dagsböter.

Han kom till Sverige som flykting 2016. När dådet skedde väntade han på svar efter att ha ansökt om förlängt uppehållstillstånd. Åklagarna yrkar nu på att 22-åringen ska utvisas från Sverige på livstid.

Om den åtalade enligt en större undersökning är allvarligt psykiskt störd, är det sannolikt att han döms till rättspsykiatrisk vård.

Rättegången startar nästa fredag. Den kommer att hållas i en säkerhetssal i Jönköpings tingsrätt.

TT Nyhetsbyrån har sökt 22-åringens advokat.

Fakta: Detta har hänt

3 mars, klockan 14.54: Polisen får flera samtal från Vetlanda. Inringarna larmar om att flera personer är angripna av en person med en kniv.

15.12: 18 minuter senare griper polisen den misstänkte gärningsmannen, som skottskadas i samband med gripandet.

16.31: Polisen meddelar att de har kontakt med sju personer, som på olika sätt är drabbade av händelsen.

18.47: Polisen uppger att det finns detaljer som gör att man utreder ett eventuellt terrormotiv.

22.22: Region Jönköping län meddelar att åtta personer, inklusive gärningsmannen, är intagna för vård. Tre personer har livshotande skador. Två är allvarligt skadade, två måttligt skadade och en person lindrigt skadad.

4 mars: Den misstänkte mannen anhålls av åklagare. Han är misstänkt för sju fall av försök till mord.

Polisen uppger att den misstänkte är 22 år, bosatt i Vetlanda kommun och har afghanskt medborgarskap. De sju offren är alla män mellan 35 och 75 år. Det finns enligt polisen inget som tyder på att de har någon koppling till den misstänkte.

5 mars: 22-åringen häktas vid Eksjö tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök. Han nekar till brott.

Åklagaren informerar om att ärendet inte längre utreds som misstänkt terrorbrott, men att man fortsätter utreda eventuella terrormotiv i samband med dådet.

1 april: En liten rättspsykiatrisk undersökning visar att 22-åringen kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk vid knivdådet.

14 maj: 22-åringen åtalas vid Eksjö tingsrätt för sju fall av försök till mord.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons