Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Astronauter skjuts upp till ISS

I natt skickas fyra astronauter upp från Kennedy Space Center till den internationella rymdstationen ISS. Nasa och Space X hoppas kunna återbörda det första steget av raketen för att använda i en annan uppskjutning.
Rymden • Publicerad 15 november 2020
Raketen skjuts upp från Kennedy Space Center i Florida.
Raketen skjuts upp från Kennedy Space Center i Florida.Foto: Chris O'Meara/AP/TT
Falcon|9-raketen och rymdkapseln Dragon.
Falcon|9-raketen och rymdkapseln Dragon.Foto: John Raoux/AP/TT

De fyra astronauterna Mike Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker och Soichi Noguchi (från Japan) planerar att lämna jorden klockan 01.27 natten mot måndag svensk tid, eller 19.27 på söndagen amerikansk tid.

Uppskjutningen har skjutits fram en dag på grund av ogynnsamma vindar som skulle försvåra den komplicerade manövern att återbörda det första raketsteget. Bärraketen Falcon 9:s första steg är tänkt att hjälpa besättningen ut ur atmosfären för att sedan koppla loss sig. Därefter ska det singla ned mot jorden, tända sina motorer för att få en smidig inbromsning och landa på plattformen "Just read the instructions" mitt i Atlanten.

Annons

Elon Musks Space X har de senaste åren satsat hårt på att återanvända rymdraketer, med varierande resultat. Många har exploderat eller landat i havet, men i december 2015 skedde den första lyckade landningen på land. I april 2016 lyckades man sedan landa på en plattform i havet.

Förhoppningen är att kunna återanvända Falcon 9:s del till att skjuta upp ytterligare en bemannad expedition nästa år.

De fyra astronauterna som skjuts upp i rymdkapseln Dragon ska vara på ISS i sex månader och genomföra olika forskningsprojekt. Uppskjutningen och dockningen till rymdstationen sänds live via Nasa och Space X.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons