Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Arla bröt mot konkurrenslag – tvingas betala

Mejerikoncernen Arla Foods har gjort sig skyldigt till ett otillåtet samarbete med en konkurrent vid en upphandling. Företaget ska betala drygt 1,1 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift, enligt Konkurrensverket.
Ekonomi • Publicerad 6 oktober 2022
Domen från Patent- och marknadsöverdomstolen går inte att överklaga.
Domen från Patent- och marknadsöverdomstolen går inte att överklaga.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Beslutet är taget av Patent- och marknadsöverdomstolen efter ett överklagat avgörande.

Arla har medgett det otillåtna samarbetet, men hävdat att företaget ska slippa att betala avgiften då information och bevis om överträdelsen lämnats till verket.

Annons

Domstolen har särskilt prövat betydelsen av att Konkurrensverket redan hade krävt att Arla skulle lämna uppgifterna. Bedömningen är att det saknas skäl till så kallad eftergift om uppgifterna inte lämnats av bolaget på eget initiativ, skriver verket i ett pressmeddelande.

"Domen visar att det är viktigt att företag är proaktiva och självmant träder fram och avslöjar en överträdelse eller lämnar avgörande bevisning för att komma i fråga för eftergift. Det understryker vikten av att inte vänta med att upplysa Konkurrensverket om en överträdelse", säger verkets generaldirektör Rikard Jermsten i texten.

Domen går inte att överklaga.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons