Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Man riktade pistol mot vicepresidentens huvud

En man har gripits efter att ha riktat en pistol mot Cristina Fernández de Kirchner, Argentinas skandalomsusade vicepresident som tidigare styrde landet.
President Alberto Fernández kallar det i en tv-intervju för ett mordförsök.
Argentina • Publicerad 2 september 2022
En man riktar en pistol mot Argentinas vicepresident Cristina Fernández de Kirchners huvud på fredagen. Inget skott gick av trots att vapnet uppges ha varit laddat med fem patroner.
En man riktar en pistol mot Argentinas vicepresident Cristina Fernández de Kirchners huvud på fredagen. Inget skott gick av trots att vapnet uppges ha varit laddat med fem patroner.Foto: TV Publica/AFP/TT

– En man riktade ett skjutvapen mot hennes huvud och tryckte av, sade president Fernández.

Han tillade att inget skott gick av. Något klickade även om pistolen var laddad med fem kulor.

Annons

– Den avlossades inte trots att avtryckaren trycktes av.

Flera tv-kanaler i Argentina har visat filmklipp där Kirchner kliver ut ur en bil utanför sitt hem i Buenos Aires och möter en folkmassa. Mannen tränger sig fram, drar hastigt upp ett vapen och riktar det på nära håll mot Kirchners huvud.

Laddat vapen

Uppgifter i bland annat tidningen Clarín gör gällande att pistolen har beslagtagits. Det framgår inte varför någon kula aldrig for i väg trots att mannen tryckte av.

Den gripne mannen är 35 år gammal och brasiliansk medborgare, uppger polisen enligt argentinska medier.

Sedan förra veckan har flera hundra personer samlats utanför Kirchners hem för att ge henne sitt stöd i en rättsprocess som är riktad mot henne. Kirchner anklagas för korruption och åklagare yrkar på fängelsestraff på tolv år samt ett livslångt förbud att verka inom politiken.

I toppen sedan länge

Cristina Fernández de Kirchner är en av Argentinas mest kända personer. Hon var landets första dam vid sidan av sin make Néstor Kirchner 2003 till 2007. I valet 2007 ställde hon själv upp och vann, varpå hon styrde landet som president i två mandatperioder fram till 2015.

Néstor Kirchner avled hösten 2010.

Sedan 2019 är 69-åriga Cristina Fernández de Kirchner Argentinas vicepresident och därtill senatens ordförande. Som sådan åtnjuter hon återigen parlamentarisk immunitet.

En dom väntas i slutet av året och även om hon skulle dömas är det inte säkert att hon hamnar i fängelse. Hon kan få fängelsestraff efter beslut av Högsta domstolen eller om hon förlorar sin plats i senaten vid valet i slutet av nästa år.

Fakta: Styrde i tolv år

Cristina Fernández de Kirchner var Argentinas president från 2007 till 2015. Hon hör, som de flesta argentinska presidenter, till peronistpartiet, Partido Justicialista. Partiet bildades av landsfadern Juan Perón på 1940-talet och har sedan dess varit den största maktfaktorn i argentinsk politik.

Peronismen har varit svår att karaktärisera eftersom den bygger på populism, korporativism och nationalism, och har inslag både från höger och vänster. Inom partiet finns både höger- och vänsterfalanger som i de flesta andra länder skulle utgöra separata partier.

Kirchner efterträdde sin make Néstor Kirchner på presidentposten, efter att denne hade suttit där i fyra år. Makens politiska arv kännetecknades framför allt av handelsprotektionism och fokus på social välfärd.

2015 valdes den konservative Mauricio Macri till ny president, vilket satte punkt för Cristina Fernández de Kirchners presidentskap. Under de följande åren anklagades hon och utreddes för olika brott.

Fyra år senare klev Kirchner dock in i rampljuset igen. När den nu sittande presidenten Alberto Fernández vann valet 2019 blev Kirchner hans vicepresident, vilket ledde till spekulationer om att det i själva verket var hon som skulle komma att styra i kulisserna. Anklagelserna om olika oegentligheter spökar ännu i bakgrunden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons