Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Årets person: Elon Musk

Nyhetsmagasinet Time utser Teslachefen och rymdentreprenören Elon Musk till årets person.
USA • Publicerad 13 december 2021
Elon Musk. Arkivbild.
Elon Musk. Arkivbild.Foto: Patrick Pleul/AP/TT

"Årets person är en markör om inflytande, och få individer har haft mer inflytande över livet på jorden än Elon Musk. Möjligen även över livet på andra ställen än jorden", skriver Time i sin motivering.

"År 2021 blev Musk inte bara världens rikaste person, utan också det kanske tydligaste exemplet på en massiv samhällelig förändring", fortsätter tidskriften.

Annons

Musk inledde sin karriär med företaget X.com, vars affärsidé var betallösningar på nätet. Via ett uppköp bytte företaget senare namn till Paypal, och 2002 köptes det upp av Ebay.

I dag är entreprenören mest känd för rymdbolaget Space X och elbils- och energiföretaget Tesla, som grundades 2002 respektive 2003.

Time har delat ut sin prestigefyllda utmärkelse sedan 1927 då den gick till Charles Lindbergh. I fjol gick den till USA:s då nyvalde president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris.

Parallellt med Årets person utser Time även Årets hjältar, som i år blev de forskare som arbetar med att utveckla vaccin mot covid-19. I en annan kategori, Årets underhållare, går utmärkelsen till popartisten Olivia Rodrigo, medan Årets idrottsperson blir gymnasten Simone Biles.

Fakta: Årets person

Utmärkelsen har delats ut sedan 1927, och har bland annat gått till Adolf Hitler, Martin Luther King och Winston Churchill.

Det här är årets person de senaste tio åren:

2020: Joe Biden och Kamala Harris.

2019: Greta Thunberg.

2018: "Sanningens väktare" – flera journalister, bland annat Jamal Khashoggi.

2017: "De som bröt tystnaden" (under metoo-rörelsen).

2016: Donald Trump.

2015: Angela Merkel.

2014: "Bekämparna av ebola": Jerry Brown, Kent Brantly, Ella Watson-Stryker, Foday Gollah och Salome Karwah.

2013: Påve Franciskus.

2012: Barack Obama.

2011: "Demonstranten".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons