Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

April bjöd på typiskt aprilväder

Ena stunden sol – nästa regn, hagel eller snöbyar. April bjöd på typiskt aprilväder i år, enligt SMHI.
I de södra delarna av landet var det också något kallare än vanligt.
Väder • Publicerad 1 maj 2021
Aprilvädret bjöd på både regn, snö och hagel. Arkivbild.
Aprilvädret bjöd på både regn, snö och hagel. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den meteorologiska våren kom tidigt, på många håll redan innan april, men värmen har lyst med sin frånvaro. Enligt SMHI har aprilvädret överlag varit ostadigt i landet, med soliga dagar varvade med regn och snö.

I Götaland och Svealand var det något kallare än normalt och lågtryck gav vid flera tillfällen ymniga snöfall. Det berodde främst på att nord- och nordvästvindar förde ner kallare luft över landet norrifrån.

Annons

I mitten av månaden drog ett högtryck in med varmare och mer soligt väder. Då uppmättes också månadens högsta temperatur på 20,4 grader i Göteborg. Därefter sjönk temperaturerna igen och det typiska aprilvädret gjorde åter entré med sol varvat med byar av snö, regn och hagel.

I Norrland låg medeltemperaturen något över det normala, vilket dels beror på högtrycket i mitten av månaden och på ett mildare påskväder. Den lägsta temperaturen på -24,8 grader uppmättes i Rensjön i norra Lappland den 9 april.

Under den varmare perioden i april fick även norra Lappland vår och nu är det bara fjälltrakterna som fortfarande har meteorologisk vinter.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons