Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Antalet nya företag skjuter i höjden

Antalet nya företag fortsätter att skjuta i höjden.
Ekonomi • Publicerad 2 oktober 2020
Nyföretagande ökar bland annat inom sektorerna bygg och hantverk, enligt Nyföretagarcentrum. Arkivbild.
Nyföretagande ökar bland annat inom sektorerna bygg och hantverk, enligt Nyföretagarcentrum. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Mellan juli och september i år registrerades drygt 16 000 nya företag i Sverige, enligt siffror från Bolagsverket, som statistikföretaget Visma har tagit del av. Det motsvarar en ökning med 12 procent jämfört med samma period förra året.

– Det är en väldigt komplex värld vi lever i med pandemin. Samtidigt finns det en drivkraft och en stor andel av svenska folket drömmer om att driva eget, säger Boo Gunnarson, företagsexpert vid Visma.

Annons

Det är sannolikt att många som har haft en idé och velat starta eget nu har tagit chansen, enligt Gunnarsson.

"Väldigt positivt"

– Man behöver något som gör att man tar steget. Man kanske har blivit permitterad eller uppsagd och plötsligt har mer tid och sett sin möjlighet.

Även organisationen Nyföretagarcentrum konstaterar en kraftig ökning i antalet nystartade företag de senaste månaderna.

– Nyföretagandet har verkligen varit en bergochdalbana i år. I april och maj tog det tvärstopp och väldigt få startade företag, men nu ser vi i stället en väldigt positiv ökning, säger Harry Goldman.

Den negativa trenden vände under slutet av våren och har sedan dess tagit fart uppåt, enligt organisationen.

Återhämtning

– Det Sverige tappade i nyföretagande under pandemins första månader har tagits igen under juli och augusti.

Och det har fortsatt under hösten: i september ökade antalet nystartade företag med 24 procent jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från Bolagsverket som Nyföretagarcentrum tagit del av.

– Det är en väldigt positiv ökning. Min prognos för slutet av året är att det kan bli ett ökat antal för hela året, jämfört med förra året, säger Harry Goldman.

Fakta: Nya företag

De nya företagen som har startats mellan juni och september har främst varit inom e-handel. Det har även öppnats företag inom hälsa och sjukvård, bygg och hantverk, samt konsultverksamheter inom juridik och teknik. Även verksamheter inom restaurang och turism börjar öka.

Källa: Nyföretagarcentrum

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons