Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Anställda kräver dataspelchefens avgång

Anställda kräver nu vd:n Bobby Koticks avgång från dataspelsföretaget Activision Blizzard, mest känt för succéspelet Call of Duty.
Nya avslöjanden visar att Kotick ska ha tystat ned uppgifter om våldtäkter inom företaget.
Ekonomi • Publicerad 17 november 2021
Activision Blizzard skakas av uppgifter om våldtäktsanklagelser. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Det är tidningen Wall Street Journal som avslöjar nya detaljer kring Bobby Kotick och Activision Blizzard. Enligt tidningen ska Kotick kontaktats av en advokat som företräder en tidigare anställd. Kvinnan hade uppgett att hon våldtagits vid flera tillfällen av en av hennes chefer i samband med olika företagsfester.

Allt ska ha rapporterats till företaget utan att några som helst åtgärder vidtagits och kvinnan var nu beredd att gå vidare. Bobby Kotick och Activision Blizzard ska då i stället ha erbjudit en förlikning. Vd:n, Bobby Kotick, informerade dock inte företagets styrelse om uppgifterna eller förlikningen enligt WSJ.

Flera uppgifter

Annons

Uppgifterna är nu bara flera i raden som framkommit de senaste månaderna kring Activision Blizzard och hur kvinnliga anställda vittnat om övergrepp och en företagskultur som missgynnat kvinnliga anställda, vilket pågått under flera års tid.

Enligt Wall Street Journal har företaget mottagit mer än 500 olika rapporter från tidigare och nuvarande anställda och en rad protester och demonstrationer har också genomförts.

Efter de senaste uppgifterna valde omkring 150 medarbetare i det Kalifornien-baserade företaget under tisdagen att strejka i solidaritet med sina kollegor och på sociala medier höjdes röster för Koticks avgång.

Activision Blizzard gick dock under dagen ut med ett pressmeddelande där styrelsen meddelar att man bedömer att Bobby Kotick handlat korrekt och till nyhetsbyrån AFP säger en talesperson att artikeln ger en "felaktig bild av företaget och dess vd".

58-årige Kotick är en av de bäst betalda företagsledarna i USA med en inkomst på 154 miljoner dollar, cirka 1,3 miljarder kronor 2020 enligt WSJ. Efter att det framkommit att tidningen granskat företaget har Kotick gått med på en kraftig lönereduktion till den minimilön, 62 500 dollar, som gäller i Kalifornien.

En branschjätte

Activision Blizzard är en jätte inom dataspelsvärlden med intäkter på över åtta miljarder dollar under 2020 med spelserien Call of Duty som kassako. 2015 köpte företaget upp svenska företaget King, mest känt för spelet Candy Crush, för 5,9 miljarder dollar.

Under 2021 har dock aktien gått kräftgång på New York-börsen och till dags datum backat 26 procent.

Tidigare i november i samband med företagets delårsrapport meddelades också att uppföljarna till flera av företagets spel som Diablo och Overwatch har försenats på grund av personalbrist när anställda lämnat företaget.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons