Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ännu en iransk man dödsdömd

Iran • Publicerad 5 januari 2023
Mahsa Aminis död har lett till omfattande protester från frihetstörstande män och kvinnor i Iran. Arkivbild.
Mahsa Aminis död har lett till omfattande protester från frihetstörstande män och kvinnor i Iran. Arkivbild.Foto: Cliff Owen/AP/TT

Ytterligare en man har dömts till döden i Iran för att ha deltagit i protester till stöd för den unga kvinnan Mahsa Amini – som dog när hon satt i den iranska moralpolisens förvar i september.

Mannen uppges ha lett en grupp demonstranter på torget i staden Noshahr och begått "betydande kriminella handlingar", enligt det iranska rättsväsendet. Han anklagas bland annat för religiösa brott i den islamiska republiken.

Annons

Domen kommer efter att frihetslängtande kvinnor och män i mer än tre månaders tid tagit till gatorna. Protesterna mot regimen har vissa gånger slagits ned brutalt av polis.

Sedan starten har två personer avrättats och ytterligare tolv dömts till döden, för vad den iranska regimen beskriver som "uppror". Sex av de dömda väntar på nya rättegångar medan fyra domar har bekräftats av landets högsta domstol.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons