Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ännu en bottennotering för Liberalerna

Det är fortsatt tufft för Liberalerna som ännu en gång noterar låga siffror i Svensk väljaropinions sammanvägning. Även Miljöpartiet backar och hamnar nu under riksdagsspärren.
Politik • Publicerad 10 juli 2021
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) efter sitt tal under Almedalsveckan tidigare i veckan.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) efter sitt tal under Almedalsveckan tidigare i veckan.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Liberalerna backar 0,4 procentenheter från 2,7 till 2,3 procents väljarstöd sedan förra månadens mätning, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det är partiets lägsta siffra sedan Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera partisympatimätningar som Kantar Sifo gör för radion en gång i månaden, inleddes för elva år sedan.

Även Miljöpartiet placerar sig under fyraprocentsspärren, med 3,4 procent av väljarstödet. Så låga siffror har partiet inte haft sedan förra sommaren. Och det är generellt sett regeringspartierna MP (-0,7) och Socialdemokraterna (-1,0) som har tappat mest sedan förra mätningen, varpå S även de krympt sedan förra sommarens höga notering över 30 procent.

Annons

– Nu är man nere någonstans i samma nivå som man var i början av pandemin som innebar en väldigt stark ökning, säger Kantar Sifos opinionschef Toivo Sjörén, till Ekot.

I övrigt är det marginella förändringar som har skett, men de stora vinnarna stavas Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som har ökat 0,8 respektive 1,4 procentenheter.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel procentsats för Liberalernas väljarstöd i maj.

Svensk väljaropinion

* Partiernas väljarstöd i juni 2021

Moderaterna 22,1

Liberalerna 2,3

Centerpartiet 9,2

Kristdemokraterna 5,2

Socialdemokraterna 25,5

Vänsterpartiet 10,4

Miljöpartiet 3,4

Sverigedemokraterna 20,5

* Partiernas väljarstöd i maj 2021

Moderaterna 22,1

Liberalerna 2,7

Centerpartiet 9,3

Kristdemokraterna 5,2

Socialdemokraterna 26,5

Vänsterpartiet 9,6

Miljöpartiet 4,1

Sverigedemokraterna 19,1

Källa: Sveriges Radio Ekot

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons