Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Linde om våldet: Israel har särskilt ansvar

Utrikesminister Ann Linde (S) reagerar med oro på det upptrappade våldet i Jerusalem.
Mellanöstern • Publicerad 10 maj 2021
Utrikesminister Ann Linde (S) säger att åtgärder måste vidtas för att få en nedtrappning av våldet. Arkivbild.
Utrikesminister Ann Linde (S) säger att åtgärder måste vidtas för att få en nedtrappning av våldet. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den senaste veckan har präglats av stora spänningar och mycket våld mellan protesterande palestinier och israeliska säkerhetsstyrkor. Våldet har huvudsakligen skett vid Tempelberget/al-Haram al-Sharif.

Frågan diskuteras nu mellan EU:s utrikesministrar, säger Ann Linde.

Annons

– Våldsamheterna är väldigt oroande. Det är viktigt att man vidtar omedelbara åtgärder för att lugna ned situationen. Våldet måste upphöra och man måste respektera status quo när det gäller al-Haram al-Sharif.

Explosiva ballonger

Detta gäller för alla parter enligt utrikesministern.

– Men med det sagt ligger ett särskilt ansvar på de israeliska myndigheterna att agera med återhållsamhet och inte spä på de här spänningarna. Samtidigt förekommer både attacker med raketer, ballonger med explosiva ämnen från Gaza mot Israel, och det måste också omedelbart upphöra.

Linde framhåller att internationell och humanitär rätt måste respekteras. Hon hänvisar också till ett uttalande av FN:s generalsekreterare António Guterres där han säger att Israel måste upphöra med vräkningar och förstörelse av bosättningar, samtidigt som de heliga platsernas status måste upprätthållas och respekteras.

"Timme för timme"

TT: Varför ligger det ett särskilt ansvar på den israeliska sidan?

– Därför att man har de här vräkningshoten mot hem på ockuperat och annekterat område och man har de här demoleringarna som gör att det blir en väldigt spänd stämning, säger Linde.

Hon beskriver situationen som allvarlig, och utrikesdepartementet följer utvecklingen i stort sett "timme för timme" med rapporter från den svenska ambassaden i Tel Aviv och generalkonsulatet i Jerusalem.

FN:s säkerhetsråd samlades på måndagen för att diskutera frågan.

– Jag hoppas att de ska enas. Det här är en sådan situation där säkerhetsrådet bör gå in och agera, säger Ann Linde.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons