Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Amgen köper konkurrent för 290 miljarder

Ekonomi • Publicerad 12 december 2022
Amgen, med huvudkontor i Thousand Oaks i Kalifornien, USA, gör sitt största förvärv någonsin med köpet av Dublinbaserade Horizon Therapeutics. Arkivbild
Amgen, med huvudkontor i Thousand Oaks i Kalifornien, USA, gör sitt största förvärv någonsin med köpet av Dublinbaserade Horizon Therapeutics. ArkivbildFoto: Reed Saxon AP/TT

Den amerikanska bioteknikkoncernen Amgen gick segrande ur budstriden om det Dublin-baserade Horizon Therapeutics med ett bud på 116:50 dollar per aktie. Prislappen totalt uppgår därmed till 28,3 miljarder dollar (291 miljarder kronor).

Tidigare har bland annat Johnson & Johnson och Sanofi dragit sig ur budstriden.

Annons

Horizon Therapeutics-aktien har i och med budpriset ökat med 48 procent jämfört med innan det den 29 november blev känt att det pågick förhandlingar om ett förvärv.

Horizon drar in nästan hälften av sina försäljningsintäkter på Tepezza, som används för att behandla autoimmuna tillstånd. I portföljen finns även giktbehandlingsmedicinen Krystexxa.

Förvärvet blir det största Amgen gjort någonsin och det finansieras med brygglån från Citigroup och Bank of America.

Avtalet mellan Amgen och Horizon är klart sedan Merck & Co i november gjorde upp om att köpa Imago Biosciences för 1,35 miljarder dollar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons