Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

AMF-avkastningen lyfte i börsyran

Börsyran och stigande fastighetspriser lyfte pensionsbolaget AMF:s avkastning under första kvartalet. Men den positiva utvecklingen bromsas samtidigt av högre räntor.
Ekonomi • Publicerad 3 maj 2021
AMF, med vd Johan Sidenmark, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.
AMF, med vd Johan Sidenmark, redovisar kvartalsrapport. Arkivbild.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Pensionsbolaget AMF, samägt av LO och Svenskt Näringsliv, redovisar en totalavkastning på 4,3 procent för årets första kvartal.

Det kan jämföras med den negativa totalavkastningen på minus 6,4 procent under motsvarande kvartal i fjol.

Annons

"Vår totalavkastning gynnas under årets inledning av mycket starka börser, som drivs på av statliga stimulansåtgärder och förväntningar om en kraftig ekonomisk återhämtning när världen öppnas upp. Även våra fastigheter och våra alternativa tillgångar ger ett positivt bidrag till portföljen under kvartalet", skriver Tomas Flodén, kapitalförvaltningschef på AMF i en kommentar.

"Samtidigt hålls avkastningen tillbaka av de räntebärande tillgångarna, där avkastningen mattas av som en följd av stigande räntor", tillägger han.

AMF siktar på att ombildas till ett tjänstepensionsföretag och har under kvartalet lämnat in en ansökan om detta till Finansinspektionen.

Vd Johan Sidenmark skriver i en kommentar att han tror att det kommer att bidra till att säkerställa goda förutsättningar för att agera och investera långsiktigt över tid.

Fakta: Förvaltat kapital ökar till 760 miljarder

AMF:s genomsnittliga totalavkastning på fem år lyfter till 8,4 procent under kvartalet, mot 4,3 procent ett år tidigare. På tio år ligger den genomsnittliga totalavkastningen på 7,9 procent, mot 6,7 procent för ett år sedan.

AMF-koncernens totala förvaltade kapital ökade under kvartalet till 760,2 miljarder kronor, upp från 622,3 miljarder ett år tidigare. AMF Fonders förvaltade kapital ökade till 183 miljarder, från 130 miljarder.

Källa: AMF

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons