Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Amerikansk rekryt avled efter elitprövning

En amerikansk rekryt avled bara timmar efter att ha genomfört en del av inträdesprovet, den så kallade "hell week" (helvetesveckan), till elitstyrkan Navy Seals. Dödsorsaken är inte känd.
USA • Publicerad 7 februari 2022
Arkivbild från ett Navy Seal-utbildningstillfälle i maj 2020.
Arkivbild från ett Navy Seal-utbildningstillfälle i maj 2020.Foto: MC1 Anthony Walker/AP/TT

Den 24-årige mannen avled på sjukhus i San Diego i fredags efter att han och en annan Navy Seal-aspirant börjat må dåligt då de avslutat, och klarat, det som kallas "hell week".

Uttagningarna till elitförbandet pågår under flera månader. Den fjärde veckan, helvetesveckan, är prövningarna extra krävande.

Annons

Under uttagningarna testas deltagarnas styrkor, både fysiskt och psykiskt och mindre än hälften av alla som deltar klarar sig igenom helvetesveckan.

Senast någon miste livet i samband med uttagningarna var 2016 då en aspirant iklädd full stridsmundering kämpade med att hålla sig flytande en stor pool. En ledare ska ha tryckt ner honom under vattenytan minst två gånger och till slut förlorade mannen medvetandet och dog.

Ett år efter händelsen beslutade marinen att åtal inte skulle väckas, då man vi obduktionen av den avliden upptäckte att mannen led av ett hjärtfel

För bara ett par månader sedan avled en Navy Seal-befälhavare av skador han fått då han virat sig ner från en helikopter.

Fakta: Elitstyrkan Navy Seals

US Navy Seals är en amerikansk specialstyrka under flottans befäl.

Seal (säl) är en förkortning för "Sea, Air and Land" och syftar på att styrkan ska kunna agera till sjöss, i luften och på land.

Träningen är stenhård och bortfallet är stort.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons