Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ambassadören: Fler spannmålsfartyg redo

Minst 16 fler ukrainska fartyg med spannmål är redo för avgång nu när exporterna från Ukrainas hamnar är i gång, säger Andrii Plakhotniuk, Ukrainas ambassadör i Sverige, till TT.
Ukraina • Publicerad 2 augusti 2022
Ukrainas ambassadör till Sverige Andrii Plakhotniuk på sitt tjänsterum på Ukrainas ambassad på Lidingö utanför Stockholm. Arkivbild.
Ukrainas ambassadör till Sverige Andrii Plakhotniuk på sitt tjänsterum på Ukrainas ambassad på Lidingö utanför Stockholm. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT
Fartyget Navi-Star har stått vid hamnen i Odessa, fullastat med spannmål, sedan storinvasionen inleddes i februari.
Fartyget Navi-Star har stått vid hamnen i Odessa, fullastat med spannmål, sedan storinvasionen inleddes i februari.Foto: David Goldman/AP/TT

Det går långsamt, men 26 000 ton ukrainskt spannmål transporteras nu över Svarta havet på fartyget Razoni, med Libanon som slutgiltigt mål. Måndagens avgång från hamnen i Odessa är del av en mycket viktig utveckling, säger Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk.

– Såvitt vi vet väntar minst 16 fler fartyg som blockerades när den fullskaliga invasionen började på att avgå, säger han.

Snart skördetid

Annons

Över 20 miljoner ton spannmål har suttit fast i Ukrainas hamnar, samtidigt som andra delar av världen lider under en matkris. På det kommer snart årets skörd, även om den blir mindre än andra år.

– Vi är beredda att göra vår del för att säkra tillgången till mat i världen. Men Ryssland måste leva upp till sina åtaganden. Det finns inga restriktioner för dem när det gäller spannmålsexport, säger Plakhotniuk.

"Realistiska"

Avtalet för spannmålsexport i Svarta havet undertecknades den 22 juli, efter förhandlingar med hjälp från Turkiet och FN. Enligt avtalet förbinder sig Ryssland att inte angripa hamnar medan spannmål transporteras. Men dagen efter, den 23 juli, attackerades hamnen i Odessa.

– Det viktigaste för oss är definitivt den militära säkerheten för våra hamnar. Vi ser ständig rörelse av ryska militärskepp i Svarta havet, utrustade med kryssningsrobotar som bombardera platser som Odessa och Mykolajiv. Vår fysiska säkerhet måste garanteras.

Ukraina står redo för alla typer av scenarier som kan komma, säger Andrii Plakhotniuk. Tilliten till att Ryssland håller sitt ord är låg.

– Vi är realistiska, när det gäller att handskas med Ryska federationen. Samtidigt hoppas vi att det här avtalet implementeras. Vi får se, säger ambassadören.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons