Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Alpernas Ibiza" uppges ha tonat ner virusrisk

Visselpipor vandrade från mun till mun medan barpersonal var smittad av covid-19. Men myndigheterna i skidorten Ischgl tonade ned riskerna för att coronaviruset skulle spridas bland gästerna.
Österrike • Publicerad 10 oktober 2020
Temperaturkontroll vid en gränsövergång mellan Tyrolen och Italien i mars.
Temperaturkontroll vid en gränsövergång mellan Tyrolen och Italien i mars.Foto: Kerstin Joensson/AP/TT

Österrikiska Ischgl – känt som "Alpernas Ibiza" på grund av sin vilda afterski – har hamnat i fokus under pandemin sedan busslaster med europeiska gäster tagit med sig smittan hem.

Statliga tjänstemän har upprepade gånger sagt att inga misstag gjordes i hanteringen av virusutbrottet. Men officiell kommunikation och mötesprotokoll som nyhetsbyrån AFP har tagit del av ger en bild av att myndigheterna snarare bagatelliserade situationen.

Virus på bar

Annons

Den 7 mars testade en bartender på baren Kitzloch positivt för covid-19. I protokoll från ett krishanteringsmöte dagen efter konstaterar en tjänsteperson vid Tyrolens hälsomyndighet att "vi förmodligen kan vänta oss många fall kopplat till baren". Men bara timmar senare skickade delstaten ut ett pressmeddelande där samma person får säga att det ur medicinsk synvinkel är ganska osannolikt att bargästerna skulle bli sjuka.

Baren stängdes först när fler i personalen testat positivt – men festen fortsatte på andra ställen i alpbyn. Över 6 000 turister från 45 länder har uppgett att de varit i Ischgl innan de blev sjuka.

Ett tiotal fall av covid-19 konstaterades tidigt bland en grupp islänningar som skidsemestrat i Ischgl. Island slog larm – men oron avfärdades av hälsomyndigheterna i Tyrolen som sade att de förmodligen hade smittats på annan plats.

Ville avleda

AFP har tagit del av e-post mellan lokala tjänstemän där det framgår att de oroar sig över utbrottets inverkan på skidortens rykte och understryker att det vore bra att prata med två av de isländska turisterna som sagt att de kanske blev smittade på planet hem. "Då skulle vi få bort Ischgl ur elden" skriver en av dem.

Den 5 mars skickade regeringen ut ett pressmeddelande med rubriken "Isländska gäster i Tyrol Oberland-regionen smittades troligtvis av coronaviruset på deras flyg hem".

De tyrolska myndigheterna har inte velat kommentera uppgifterna.

Fakta: Alpbyn lockar tusentals

Alpbyn Ischgl ligger i Tyrolen i Alperna i Österrike. Här bor bara omkring 1 600 personer permanent men varje år noterar man vanligtvis omkring en miljon hotellnätter.

Konstgjord snö gör att turister kan åka skidor här från november till maj. Och när backarna inte längre lockar finns i Ischgl en uppmärksammad och omtyckt afterski.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons