Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Orbán: En klar seger

Viktor Orbán får sitta kvar vid makten.
Ungerns premiärminister utropade sig sent på söndagskvällen till vinnare i det på förhand ovissa valet.
Ungern • Publicerad 3 april 2022
Ungerns premiärminister Viktor Orbán håller sitt segertal i Budapest.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán håller sitt segertal i Budapest.Foto: Petr David Josek/AP/TT
Oppositionsledaren Péter Márki-Zay, i mitten, lägger sin röst i det ungerska parlamentsvalet.
Oppositionsledaren Péter Márki-Zay, i mitten, lägger sin röst i det ungerska parlamentsvalet.Foto: Anna Szilagyi/AP/TRT

Inför jublande anhängare gick Orbán upp på scenen i huvudstaden Budapest och sade:

– Vi har tagit en klar seger, en seger så stor att den kanske kan ses från månen – och definitivt från Bryssel.

Annons

Med 63 procent av rösterna räknade har regeringskoalitionen Fidesz-KDNP fått över två tredjedelar av platserna i parlamentet – 135 av 199 – mot oppositionens 57 platser.

Högerextrema Mi Hazank (Vårt hem) hade då resterande sju platser.

Enligt public service-kanalen MTVA ser oppositionsledaren Péter Márki-Zay inte ut att ta en plats i parlamentet. Med 90 procent räknade i hans valkrets hade han bara fått 40 procent av rösterna, mot Fidesz kandidat, förre stabschefen János Lázár, på 52 procent.

Márki-Zay är borgmästare i orten Hódmezővásárhely och den politiker som leder den koalition på sex partier som går till val under namnet Enade för Ungern (EM) för att utmana Orbán och hans högerparti Fidesz som har styrt Ungern sedan 2010.

Och även om oberoende observatörer larmat om att Ungerns valsystem lutar för mycket till Orbáns fördel tycktes oppositionen ha samlat tillräckligt stöd för att vara jämsides med den hårdföre premiärministern – i förhandssnacket.

Sedan Orbán kom till makten har han allt tydligare styrt Ungern åt ett autokratiskt håll. Landet räknas inte längre som fullvärdig demokrati av institutet V-dem, som mäter och rankar läget för världens demokratier.

Strax innan vallokalerna stänges hade nära 70 procent röstat, en hög siffra för landet. Över 200 internationella valobservatörer övervakade valet.

Fakta: Valet i Ungern

Samtliga 199 ledamöter i nationalförsamlingen utses i söndagens ungerska val. 106 ledamöter väljs i enmansvalkretsar över hela landet, medan 93 utses via en nationell partilista. För att komma in via listorna krävs minst fem procent av rösterna – eller tio procent om det är en koalition mellan två partier och 15 procent om det är ännu fler. Specialregler gäller även för landets etniska minoriteter.

Inför valet hade regeringsdominerande högerpartiet Fidesz 116 mandat, med 17 för koalitionspartnern i kristdemokratiska KDNP. Störst i oppositionen är nationalistpartiet Jobbik med 17 mandat och socialdemokratiska MSZP med 13.

Årets val är i mångt och mycket en kamp mellan två koalitioner: Fidesz-KDNP samt nästan hela den samlade oppositionen som gått ihop under namnet Enade för Ungern (EM), under ledning av högerpolitikern Péter Márki-Zay.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons