Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allt fler lägenheter säljs utanför Hemnet

Andelen lägenheter som säljs utanför annonsplatsen Hemnet ökar, visar en ny undersökning.
Den ökade efterfrågan på bostadsmarknaden är en drivande faktor, enligt Fastighetsbyråns vd Johan Engström.
Ekonomi • Publicerad 3 maj 2021
Fler bostäder säljs nu innan de annonserats på Hemnet. Arkivbild.
Fler bostäder säljs nu innan de annonserats på Hemnet. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Det har blivit vanligare att bostadsobjekt säljs redan när de kommit ut på mäklarnas sajter som kommande försäljningar eller via direktkontakt med spekulanter.

– Den här typen av marknadsföring blir ännu hetare när marknaden är så het som den är, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Annons

I Fastighetsbyråns senaste enkätundersökning bland mäklare ställdes frågan om hur stor del av de förmedlade bostäderna som säljs utan att annonseras på Hemnet. En tredjedel (31 procent) av de 426 mäklarna som deltog svarade att över 20 procent av de förmedlade objekten säljs utanför Hemnet. Av dem svarade var tredje att andelen som säljs underhand är över 30 procent.

När frågan om underhandsförsäljning ställdes i januari 2019 svarade 9 procent av mäklarna att 20 procent av bostäderna såldes utan annons på Hemnet. Då ställdes inte frågan hur många som sålde mer än 30 procent utanför Hemnet.

Efterfrågan driver

I Göteborg med omnejd är fenomenet med underhandsförsäljningar vanligast, enligt undersökningen.

Spekulanter har blivit hetare på gröten och mer aktiva i sitt bostadsletande, enligt Johan Engström, och bevakar när objekt läggs ut på mäklarnas hemsidor. Fler spekulanter har också mer direktkontakt med mäklare i jakten på ny bostad.

– Säga vad man vill, men så fungerar ju en marknad när det blir väldigt stor efterfrågan, säger Johan Engström, men han förstår att det kan kännas frustrerande för vissa bostadsspekulanter.

Han tycker att det är viktigt att påpeka att mäklare är skyldiga att framföra intresseanmälningar och bud till säljare när det kommer in. Sedan är det upp till var och en hur man vill genomföra affären.

Sälja först

Tjänster för bostadssäljare som av olika skäl inte vill gå ut så brett med sin försäljning är något som funnits länge. Att det blivit mer populärt tror Johan Engström främst är drivet av att spekulanter blivit mer aktiva i sitt bostadsletande.

Han tror också att en viss del av utvecklingen är driven av tuffare finansieringsregler, att banker blivit hårdare med att bevilja överbryggningskrediter.

– För ett antal år sedan gick det att köpa först och sälja sen. Nu ställs ofta krav på att du först ska ha ett kontrakt på bostaden du säljer innan du kan få finansieringen klar för ett köp. Då blir den här typen av tjänster mer attraktiva, att man får tid att känna på marknaden före ett köp, säger han.

– Sedan är det många som inte heller vill synas så mycket med sina objekt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons