Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allt fler flickor tvångsvårdas för ätstörning

Antalet flickor som varje år tvångsvårdas inom psykiatrin har närmast fördubblats sedan 2017. Statistik från Socialstyrelsen visar en tydlig ökning av ätstörningar.
Vård • Publicerad 13 september 2022
"Pojkar och flickor har lite olika problemprofiler. Ångest- och depressionsproblematik som tar sig uttryck i en förvärrad ätstörning kan ha lett till att just flickor oftare behöver psykiatrisk heldygnsvård", säger Niklas Långström, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen. Arkivbild.
"Pojkar och flickor har lite olika problemprofiler. Ångest- och depressionsproblematik som tar sig uttryck i en förvärrad ätstörning kan ha lett till att just flickor oftare behöver psykiatrisk heldygnsvård", säger Niklas Långström, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Socialstyrelsens siffror visar att antalet flickor inom den psykiatriska heldygnsvården har ökat under åren 2017 till 2021. Bland pojkar ser man dock det motsatta.

– Pojkar och flickor har lite olika problemprofiler. Ångest- och depressionsproblematik som tar sig uttryck i en förvärrad ätstörning kan ha lett till att just flickor oftare behöver psykiatrisk heldygnsvård, säger Niklas Långström, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.

Tydlig ökning

Annons

Barn och unga som vårdas enligt LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård) har också ökat de senaste fem åren.

2021 tvångsvårdades 471 personer under 18 år, vilket kan jämföras med 322 personer år 2017. Även här syns ökningen framför allt bland flickor som 2021 stod för 75 procent av de barn och unga som vårdades enligt LPT.

Den vanligaste diagnosen är ätstörning där man sett en tydlig ökning de senaste åren. Men vad det beror på är svårt att slå fast, enligt Socialstyrelsen. Många olika saker spelar in.

– Ångest hanteras ibland med ätstörningsbeteenden bland dem med genetisk sårbarhet för att utveckla ätstörningar, säger Niklas Långström och fortsätter:

– Upptagenhet av utseende och vikt kan förstärkas av sociala medieanvändning. Kanske upptäcks inte heller ett snabbt sjukdomsförlopp på grund av social isolering, en upptagen omgivning eller en otillräcklig elevhälsa.

Följa upp pandemin

Redan innan pandemin såg Socialstyrelsen en ökning av unga inom den psykiatriska tvångsvården. Huruvida covidåren har haft en inverkan går inte att säga i nuläget. Myndigheten kommer att titta på det här framåt.

– Samhället och vården själva vill förstås minska användningen av tvångsvård, den ska undvikas i det längsta. Här ligger den knepiga avvägningen, ibland blir det inte möjligt att avstå från att tvångsvårda allvarliga psykiatriska tillstånd. Där ätstörningar alltså tydligt ökat under de senaste åren, säger Niklas Långström.

Fakta: Unga inom tvångsvården

Psykiatrisk tvångsvård ges som sluten vård enligt LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård).

2017 vårdades totalt 322 barn och unga under 18 år inom psykiatrisk tvångsvård – 134 pojkar och 188 flickor.

Medan antalet flickor har ökat de senaste fem åren har antalet pojkar minskat.

2021 vårdades 352 flickor med stöd av LPT, antalet pojkar var 119.

Källa: Socialstyrelsen

Fakta: Unga inom tvångsvården

Om du under 18 kan du kontakta en vårdcentral, ungdomsmottagning, elevhälsan eller barn- och ungdomspsykiatrin (bup) där du bor.

Om du är vuxen kan du boka en tid på en vårdcentral, psykiatrisk mottagning eller hos din företagshälsovård. Du som är upp till 20–25 kan också kontakta en ungdomsmottagning.

I allt fler regioner finns speciella ätstörningsmottagningar. På vissa av dem behöver du få en remiss från elevhälsa eller vårdcentral, på andra kan du själv ta kontakt.

Du kan få hjälp med var du kan söka vård genom att ringa 1177.

Det finns också olika föreningar som erbjuder stöd via telefon, chatt eller mejl. Till exempel Frisk och Fri (Riksföreningen mot ätstörningar) eller föreningen Shedo, som är specialiserad på både ätstörningar och självskadebeteende.

Källa: Vårdguiden, 1177.se

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons