Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allt fler får mönstra – nära 25 000 kallas

Försvar • Publicerad 14 mars 2023
Dan Lövfors, sjuksköterska, övervakar ett fysiskt test på ett mönstringskontor i Stockholm. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Närmare 25 000 ungdomar har kallats till mönstring, varav omkring en tredjedel är kvinnor. Det är 400 procent fler än som mönstrade 2017 då värnplikten återinfördes, enligt Plikt- och prövningsverket.

Ungdomarna har valts ut utifrån ett mönstringsunderlag med drygt 107 000 personer födda 2005. Efter mönstringen går cirka 7 000 ungdomar vidare till en värnpliktsutbildning som är mellan sex och femton månader lång och genomförs på något av försvarets förband i Sverige. Första utbildningsstart är sommaren 2024.

"De ungdomar som nu kallas till mönstring och skrivs in till grundutbildning med värnplikt kommer att lämna ett viktigt bidrag till den operativa förmågan i krigsförbanden och därmed till försvaret av Sverige", säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons