Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allt fler barn svälter i krigets Syrien

Allt fler barn i Syrien lider av undernäring. Enligt Rädda barnen har antalet barn som svälter stigit med 150 procent.
Syrien • Publicerad 10 november 2022
Barn som behandlas för cancer på ett sjukhus i Syriens huvudstad Damaskus i mars.
Barn som behandlas för cancer på ett sjukhus i Syriens huvudstad Damaskus i mars.Foto: Omar Sanadiki/AP/TT

"Varje dag behöver vi hantera barn som är mer undernärda än dagen före", uppger organisationen i en akut vädjan till bidragsgivare.

Mellan april och september registrerades fler än 10 000 undernärda barn i landet, att jämföra med drygt 6 500 under de föregående sex månaderna.

Annons

Undernäring är livshotande för barn. Fattigdom och stigande matpriser är de huvudorsaker som de drabbade familjerna anger, enligt Rädda barnen.

Utöver kriget genomlider Syrien sin värsta ekonomiska kris sedan krigets start 2011, när regimen i Damaskus brutalt slog ned de prodemokratiska demonstrationer som spirade under arabiska våren. Matpriserna sköt i höjden med närmare 800 procent mellan 2019 och 2021 och har fortsatt att stiga under 2022.

FN uppskattar att 90 procent av Syriens 18 miljoner stora befolkning lever i fattigdom. Situationen uppges framför allt vara mycket svår i områden som inte kontrolleras av Damaskus.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons