Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Alla blir glada av ett fysiskt julkort”

År efter år gör Postnord samma undersökning och resultatet består. Svenskarna vill fortfarande allra helst ha fysiska julkort i brevlådan. Trots det är det färre och färre som skickar dem.
– Ett julkort betyder mer omtanke från avsändaren, säger pressansvarig Maria Ibsén.
BLEKINGE • Publicerad 12 december 2019
Olika slags julkort finns att köpa, eller varför inte göra ett eget?
Olika slags julkort finns att köpa, eller varför inte göra ett eget?Foto: Maths Olsson

Tyvärr visar samma undersökning att inte lika många vill skicka fysiska vykort. Åtta av tio vill allra helst ha fysiska julkort, men bara sex av tio säger att de tänker skicka ett.

– Jag tror att man dels som mottagare känner att man får lite mer omtanke. Någon har valt ut julkortet, köpt det, skrivit, frankerat och lagt på lådan. Sedan finns det så många sätt att skicka julhälsningar på idag, via sociala medier, mejl eller bara ett sms, så man väljer olika sätt beroende på vem man skickar till.

Annons

Oftast är det den äldre generationen, mamma och mormor, som får de efterlängtade julkorten i brevlådan.

– Men alla blir glada av ett fysiskt julkort, säger Maria Ibsén.

Hon tror också att en anledning att många vill ha dem i brevlådan är att man tycker att det är en viktig tradition som hör julen till.

– Kanske särskilt till dem man inte träffar varje dag. Det blir ett sätt att påminna om att man finns och tänker på varann även om man inte träffas.

Postnord har infört ett sätt att göra det lite lättare, och kanske särskilt om man vill skicka en egen bild som julkort.

– På riktigavykort.se kan man välja en bild som finns eller ladda upp en egen, skriva in sin hälsning och sedan får mottagaren det som ett fysiskt julkort, säger hon. Det är såklart extra praktiskt om du är i Thailand och vill att julkorten ändå ska komma fram i tid.

Tiderna som gäller är posta julkort med julfrimärken senast den 16 december, och skickar man med vanligt porto är sista dagen den 20 december, om man vill att det ska komma fram i tid.

– Ska du posta en julklapp är det senast den 19 december som gäller, men det är alltid bra att vara ute i lite tid. Man kan aldrig veta om det kommer en snöstorm som försenar leveranserna, säger Maria Ibsén.

Malin HåkanssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons