Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Twitters plan: "Giftpiller" ska stoppa Musk

Flera aktieägare avvisar Teslas vd Elon Musks fientliga bud på 43 miljarder dollar, motsvarande 410 miljarder kronor, för den sociala medier-plattformen Twitter.
Bolagets styrelse har antagit en plan för att förhindra att Musk får för stort ägande.
Ekonomi • Publicerad 15 april 2022
Teslas vd Elon Musk vill köpa upp Twitter. Arkivbild.
Teslas vd Elon Musk vill köpa upp Twitter. Arkivbild.Foto: Patrick Pleul/AP/TT

Elon Musk har erbjudit 54,2 dollar per aktie, att jämföra med torsdagens stängningskurs på 45,08 dollar.

Den saudiske prinsen Alwaleed bin Talal, som är en av de största aktieägarna i Twitter, är en av dem som avvisar budet.

Annons

"Jag tror inte att det föreslagna budet av Elon Musk kommer i närheten av det reella värdet på Twitter med tanke på dess tillväxtpotential", skriver han på Twitter.

Även Ross Gerber, vd för investmentbolaget Gerber Kawasaki som äger över 9 000 aktier i Twitter, avvisar budet.

Twitters styrelse har röstat för en så kallad aktieägarrättsplan som kan aktiveras om någon ägare tar kontroll över 15 procent eller mer av bolagets aktier genom en transaktion som inte är godkänd av styrelsen. Aktieägarrättsplanen, som också brukar kallas för ett "giftpiller", innebär att resterande ägare i så fall får rätt att köpa nyutgivna aktier för att stärka deras ägande.

Musk meddelade i början av april att han köpt upp 9,1 procent av aktierna i bolaget bakom sociala medier-plattformen. Den senaste veckan har han twittrat om att han vill göra tjänsten annonsfri – trots att nära 90 procent av bolagets intäkter under förra året kom från annonser. Han har också skrivit att han undanber sig en plats i styrelsen trots att han är största ägare.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons