Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Åklagaren tror ansvariga kan spåras

Nord Stream-läckorna utreds som grovt sabotage. Åklagaren som leder förundersökningen tror att det går att spåra de ansvariga.
Nord Stream • Publicerad 1 oktober 2022
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 samt ekonomiska zoner och territorialvatten.
Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 samt ekonomiska zoner och territorialvatten.Foto: Anders Humlebo/TT

– Jag tror att det finns ganska goda möjligheter trots allt att klara ut det här med tanke på att det här är ett område som är en av de mest övervakade platserna i Östersjön, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist till Expressen.

De fyra läckorna upptäcktes tidigare i veckan. Två av dem ligger i svensk ekonomisk zon och de andra två i dansk ekonomisk zon. Seismiska mätningar visar att det varit explosioner i havet innan läckorna upptäcktes.

Annons

Mats Ljungqvist, som arbetar vid riksenheten för säkerhetsmål, är övertygad om att det rör sig om sabotage.

– Det är utgångspunkten.

På frågan om hur arbetet går till svarar han:

– I och med att det är Säkerhetspolisen som hanterar utredningen så har vi möjligheter och kontakter som den vanliga polisen inte har tillgång till på samma sätt.

Åklagaren är förtegen om utredningen. Han vill bland annat inte kommentera om det finns någon bilddokumentation på de sprängda rören.

– Vi förstår det stora allmänintresset för frågan. Så fort vi har ytterligare besked att lämna så gör vi det. Vi befinner oss i en intensiv fas.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons