Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åklagare utreder båtolyckan

Italien • Publicerad 3 mars 2023
Tända ljus till minne för offren för båtolyckan. Arkivbild.
Tända ljus till minne för offren för båtolyckan. Arkivbild.Foto: Giovanni Isolino/AP/TT

Italienska åklagare ska utreda varför det tog så lång tid för räddningspersonal att nå de nödställda under båtolyckan utanför Kalabrien där minst 68 personer dog.

Enligt myndigheterna tog det sex timmar från det att den överfyllda båten i stormigt hav upptäcktes till att en räddningsinsats inleddes.

Annons

EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex, Italiens kustbevakning och landets finanspolis har alla fått skarp kritik för sitt agerande, och de skyller delvis på varandra för den misslyckade insatsen.

Kustbevakningen uppger att de skickade ut två båtar när de fått larm från Frontex, men att dessa på grund av det dåliga vädret tvingats återvända till hamn. Man säger även att Frontex uppgett att man bara sett en person ombord och att finanspolisen försökt genskjuta båten.

På fredagen kom ett nytt larm om en migrantbåt i sjönöd, nu söder om ön Lampedusa. Den italienska kustbevakningen uppger att man räddat 211 migranter från båten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons