Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åklagare: Nya aktörer träder snabbt fram

Växlingskontoret i Stockholm gjorde det möjligt för kriminella nätverk att tvätta sina illegala inkomster, och åklagaren beskriver verksamheten som samhällsfarlig.
Tillslaget mot kontoret var ett tufft slag mot nätverken – men bara tillfälligt.
Brott • Publicerad 11 februari 2022
Hundratals miljoner strömmade genom växlingskontoret på Södermalm i Stockholm. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Under fredagen dömdes tolv personer för främst penningtvättsbrott och narkotikabrottslighet med kopplingar till växlingskontoret World Exchange på Södermalm i Stockholm. Det handlar om över 200 miljoner kronor som olika kriminella nätverk och individer har kunnat tillgodogöra sig via kontorets verksamhet.

Fyra av de dömda har varit verksamma på själva växlingskontoret och får långa fängelsestraff. Strängast straff, åtta år och nio månaders fängelse, får den 52-årige kontorschefen.

Annons

– Jag tycker det känns bra att tingsrätten har ansett att den här brottsligheten är så allvarlig och så samhällsfarlig som ju hela tiden varit åklagarsidans uppfattning, och att det då i sin tur har lett till att man bedömt straffvärdet som så högt, säger Ulrika Lindsö, en av åklagarna som drivit utredningen.

Varit "ett nav"

Totalt har utredningen kunnat koppla 16 olika kriminella nätverk eller individer till växlingskontoret.

– I princip all deras brottslighet, och då främst narkotikabrottsligheten, går ut på att tjäna pengar. Att göra sig vinster utifrån den narkotikahandel som man varit engagerad i. Men för att omsätta och kunna tjäna nya pengar måste du hitta aktörer som kan hjälpa dig att fixa omsättningen, säger Ulrika Lindsö.

I den 52-årige kontorschefen har nätverken hittat en samarbetspartner som fungerat som ett nav, och som man har haft förtroende för, enligt Lindsö.

– Man har till och med känt ett sådant förtroende för honom att man har kunnat tänka sig att stå i lokalen samtidigt som en konkurrent finns där. Så du och jag skjuter mot varandra ute på gatan, men här inne så accepterar vi att båda är kunder. Redan det är ett uttryck för att det här har varit en viktig person.

Larm och dörrar

Verksamhetens samhällsfarlighet ligger enligt Lindsö bland annat i växlingskontorets möjlighet att skaffa fram utländsk valuta som gjort narkotikaaffärer möjliga.

– Du har också kunnat förvara dina pengar inom ett skalskydd som varit säkert. Säkert i den bemärkelsen att polisen inte varit där, men också att det finns ordentligt larm, ordentliga dörrar, säger hon.

TT: Med tanke på hur mycket det här betytt för nätverken måste det ha varit hårt slag för dem när ni stoppade den här verksamheten?

– Ett tag var det nog det. Men man ska nog ha klart för sig att de väldigt snart hittat nya samarbetspartners. Kanske inte lika bra och inte med samma förmåga att få fram så stora belopp som de här aktörerna har lyckats med, men tillräckligt bra för att kunna gå vidare med sin handel.

– Det var ett avbräck, men sedan träder det fram nya personer som är beredda att ta den här rollen, fortsätter Lindsö.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons