Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Åkesson vänder om Nato men partiet splittrat

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har bestämt sig om Nato. Vid ett finskt medlemskap vill han att Sverige går med.
Politik • Publicerad 9 april 2022
Partiledare Jimmie Åkesson (SD) har svängt helt - nu vill han att Sverige går med i Nato, om Finland gör det. Arkivbild.
Partiledare Jimmie Åkesson (SD) har svängt helt - nu vill han att Sverige går med i Nato, om Finland gör det. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT
Det är viktigt att Sverige och Finland går i takt, säger Aron Emilsson, utrikespolitisk talesperson för SD, till Ekot.
Det är viktigt att Sverige och Finland går i takt, säger Aron Emilsson, utrikespolitisk talesperson för SD, till Ekot.Foto: Stefan Jerrevång/TT

– Partiet har inte tagit någon ny ställning i frågan, medan Åkesson har gått ut med vad han anser. Beslutet måste fattas på partistyrelsenivå, säger Söderlund till TT.

Om Finland går med tänker Åkesson uppmana sitt parti att byta ståndpunkt och säga ja till ett svenskt medlemskap, säger han till SvD.

Annons

– Om Finland skulle gå väldigt snabbt fram, det talas om juni, så ställs frågan verkligen på sin spets. Då måste vi, enligt min uppfattning, som inte prövats i partistyrelsen, också inleda den processen så snabbt som möjligt oaktat allt annat, säger Åkesson till SvD.

Aron Emilsson har också bytt åsikt

Aron Emilsson, utrikespolitisk talesperson för SD, uppger för Ekot att också han har vänt i frågan.

– Min bedömning är att Sverige måste spegla den finländska processen och utifrån det också aktivera en medlemsansökan till Nato. Det är viktigt att Sverige och Finland går i takt, säger han.

Det finns tydliga nackdelar för ett medlemskap som inte är gemensamt, fortsätter han.

Söderlund säger att SD måste överväga frågan om Finland går med i Nato, men han tar själv inte ställning till om Sverige borde följa efter.

– Om Finland tar en annan väg påverkar det förstås oss. Vi har föreslagit en utredning om vilka effekter det skulle få, säger Söderlund.

Riksdagsmajoritet

Om SD som parti svänger i frågan finns i så fall just nu en majoritet i riksdagen för Natomedlemskap. Den snabba processen i Finland fick Åkesson att tänka om.

– Det, och att Ukraina som inte är med i Nato står helt ensamt, har gjort att jag har svängt, säger Jimmie Åkesson.

Om Finland ansöker om medlemskap i militäralliansen kommer Åkesson att rekommendera ändringen för partistyrelsen.

– Min syn på Nato har förändrats väldigt mycket under de senaste månaderna, säger han.

Öppnade dörren

Annons

Från att ha varit emot ett Natomedlemskap öppnade partiet så sent som i mitten av mars för ett Natomedlemskap i samband med valkonferensen.

Om Finland plötsligt bestämmer sig för att gå vidare i sin process, då måste vi ha dörren öppen, sade Åkesson då i sitt tal. Talet hölls bara ett dygn efter att partiets verkställande utskott föreslagit att SD ska ändra linje om Nato och öppna för en anslutning.

I samband med valkonferensen beslutade partiet att det bör tillsättas en kvalificerad expertutredning för att utreda vilka konsekvenser ett eventuellt svenskt Natomedlemskap skulle innebära.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons