Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Åkesson öppen för att skydda aborträtten

Samtliga fyra partiledare i TV4:s utfrågning är öppna för att skriva in aborträtten i grundlagen.
Politik • Publicerad 5 september 2022
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson (SD), Centerpartiets Annie Lööf (C), Kristdemokraternas Ebba Busch (KD) och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar (V) under TV4:s partiledarutfrågning.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson (SD), Centerpartiets Annie Lööf (C), Kristdemokraternas Ebba Busch (KD) och Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar (V) under TV4:s partiledarutfrågning.Foto: Christine Olsson/TT

Centerpartiet driver sedan en tid frågan om att grundlagsskydda aborträtten. Partiledaren Annie Lööf säger i utfrågningen, som var den första under valveckan, att man ser en tillbakagång i länder som USA.

– Vi ser hur mörka konservativa krafter nu sveper över världen.

Annons

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar överväger också detta liksom SD:s Jimmie Åkesson.

– Ja, vi kan tänka oss att man bakar in det i den pågående grundlagsutredningen. Vi har inga principiella invändningar mot att det införs om det kan göras på ett vettigt sätt.

"Ett styrkebesked"

Han säger vidare att det inte finns något hot mot den svenska aborträtten – åtta partier i Sveriges riksdag står bakom den.

– Det är ett styrkebesked mitt i brinnande valrörelse, säger KD-ledaren Ebba Busch.

Hon fick också en fråga om KD:s förslag om att förstatliga sjukvården. Då presenterade Busch de fyra partierna på högerkanten under namnet "nystartspartierna".

– Det finns ingen annan som har en vettig plan för vården. Det har vårt regeringsalternativ, de fyra nystartspartierna är överens om ökad statlig styrning.

Moderaterna säger dock nej till att staten ska ta över ansvaret från regionerna.

"Hon är stressad"

Nooshi Dadgostar lyfte pensionerna och sa att de måste höjas mer nästa mandatperiod. Hon vill att alla inkomsttagare ska få en höjning på 2 000 kronor i inkomstpension i snitt.

– Vi vill i grunden göra om systemet. Men vårt besked nu är 2 000 kronor till inom det existerande systemet under nästa mandatperiod.

När regeringsfrågan diskuterades i slutet av utfrågningen fick Ebba Busch frågan vad hon anser om att Socialdemokraterna går hårt åt Sverigedemokraterna under valrörelsens slutskede.

Annons

– Jag njuter lite grann av att Magdalena Andersson går så tungt på brunsmetning, det är ett tecken på att hon är stressad.

"Vindkraftverk dödar fler"

I en inledande del av utfrågningen svarade Jimmie Åkesson att han inte ser någon som helst anledning att skynda på utbyggnaden av vindkraft i Sverige.

– Vi har inget mer behov av vindkraftsel just nu, säger han.

Åkesson lyfte i stället fram kärnkraften och vill att den ska byggas ut, framför allt i form av små modulära reaktorer. Sverige behöver mer planerbar elproduktion som fungerar även när det inte blåser, enligt SD-ledaren.

På frågan om människor kan känna sig säkra med kärnkraften svarar Åkesson att modern kärnkraft är väldigt säker.

– Faktum är att det är fler som dör av vindkraftsrelaterade olyckor än kärnkraftsolyckor. Det är en skrämselsak som funnits sedan kärnkraftens barndom.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons