Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Okänd fågel landar i Riksbanken

AMF:s vice vd Aino Bunge tar plats i Riksbankens direktion och får därmed via beslut om styrräntan makt över boräntorna framöver.
Men om hon blir en räntehök eller en så kallad duva – som har lättare att argumentera för stimulanser – återstår att se, enligt expertisen.
Ekonomi • Publicerad 2 september 2022
AMF:s vice vd Aino Bunge har utsetts till ny direktionsledamot i Riksbanken.
AMF:s vice vd Aino Bunge har utsetts till ny direktionsledamot i Riksbanken.Foto: Petter Karlberg AMF/Pressbild/TT

Glad och hedrad. Så sammanfattar Aino Bunge själv utnämningen.

Att det blev en kvinna var väntat, enligt Torbjörn Isaksson. Bland de övriga direktionsmedlemmarna finns efter Cecilia Skingsleys avhopp i augusti bara en kvinna: Anna Breman.

Annons

Finansiella stabilitetsfrågor blir troligen Bunges huvuduppgift i direktionen. Där finns vad Isaksson beskriver som "en stor lucka som Stefan Ingves lämnar efter sig".

– Ingves är ju en världsauktoritet när det gäller finansiell stabilitet och krishantering, säger han.

Hök eller duva?

Bunge – som både har juridisk och ekonomisk examen – har tidigare under karriären bland annat jobbat med finansmarknads- och stabilitetsfrågor på finansdepartementet. Hon har också jobbat på Finansinspektionen.

TT: Känns hon som en hök eller duva?

– Jag kan inte kommentera det, men jag tror inte att hon ändrar utsikterna för penningpolitiken i något större avseende, säger han.

Bunge får uppdraget inför det att Stefan Ingves lämnar Riksbanken vid årsskiftet. Ingves ersätts då av den nuvarande chefen för Finansinspektionen Erik Thedéen.

– Thedéen blir kanske en duva. Han har ju ägnat de senaste åtta åren till att räkna på hur räntekänsliga de svenska hushållen är, så han kanske är lite försiktigare med att höja räntan, säger Isaksson.

Bunge blir nummer sex i direktionen, som enligt den riksbankslag som träder i kraft vid årsskiftet ska krympa till fem ledamöter.

– Men de har sagt att de under en övergångsperiod får vara sex stycken, säger Isaksson.

Djup och bred erfarenhet

Han räknar med att riksbanksfullmäktige avstår från att tillsätta en efterträdare när nästa mandatperiod för en ledamot löper ut.

Annons

Michael Lundholm, fullmäktiges vice ordförande, beskriver Bunges erfarenhet som bred och djup.

– Hon har både djup och bred erfarenhet från finansmarknaden. Hon har jobbat på Finansinspektionen och hon har deltagit i internationellt samarbete, säger han på dagens presskonferens.

"Väldigt gott omdöme"

Aino Bunge, som jobbat på AMF sedan 2019, kommer att kvarstå i sin roll som stabschef och vice vd på AMF för att säkerställa en ordnad överlämning, enligt AMF.

"Processen för att rekrytera en ny stabschef inleds omgående", skriver pensionsbolaget.

Riksbanksfullmäktige har samtidigt som man tar in Aino Bunge i direktionen beslutat att utse Anna Breman till första vice riksbankschef, vilket innebär en knuff uppåt i riksbankshierarkin för Breman.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons