Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

AI kan hjälpa till att förebygga grooming

Bättre dokumentation och systematisering av data genom AI-verktyg kan hjälpa till att förebygga sexuella övergrepp mot barn på nätet. Den slutsatsen drar organisationen World Childhood Foundation som har granskat tingsrättsdomar under två år.
Brott • Publicerad 7 oktober 2022
Tekniska verktyg kan användas effektivare för att förebygga sexövergrepp mot barn på nätet, enligt en ny rapport från World Childhood Foundation. Arkivbild.
Tekniska verktyg kan användas effektivare för att förebygga sexövergrepp mot barn på nätet, enligt en ny rapport från World Childhood Foundation. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I rapporten "Det var en känsla av att han befann sig i rummet bredvid" granskas internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn i Sverige som hanterats av svenska tingsrätter 2020–2021.

Totalt handlar det om 157 domar och 685 barn, i varierande åldrar, som är målsäganden.

Annons

Rapporten visar bland annat att det kan gå oerhört fort från första kontakten till att övergrepp sker online. Gärningsmännen – samtliga misstänkta var män – kan utsätta många barn under en relativt kort tid. Och det kan ta upp till åtta år innan en rättegång är avslutad, i princip en hel barndom.

Vågar inte berätta

Mycket är känt sedan tidigare från enskilda fall men rapporten sammanfattar detta svart på vitt, enligt Britta Holmberg, programchef.

– Det som delvis förvånar och gör mig förtvivlad är att många barn går länge och inte vågar berätta för någon. Det är ett misslyckande från vuxenvärlden och visar att vi måste ändra sättet som vi arbetar med de här frågorna, säger hon.

Av rapporten framgår också att barnen ofta upplever de virtuella övergreppen som mycket skrämmande och hotfulla.

Utnyttja tekniken bättre

Ofta är bevisläget gott vid sexuella övergrepp på nätet då det finns filmer och chattloggar, i motsats till övergrepp som sker offline. Trots det används inte de möjligheter som tekniken ger för att systematisera och dokumentera fallen, anser rapportens författare. Artificiell intelligens har en "enorm potential" inom området, enligt dem.

– All den kunskap som finns syns inte i domarna – till exempel hur brotten kom till polisens kännedom, hur gammalt barnet var, hur förövarna gått till väga. Om detta fanns systematiskt beskrivet skulle vi som samhälle kunna lära oss och utifrån den kunskapen utveckla förebyggande arbete, säger Britta Holmberg.

Dessutom kan plattformarna på nätet bygga in säkerhet redan när de designar till exempel spel för barn och unga, genom verktyg som flaggar för de mönster som används vid grooming.

Fakta: Nätövergrepp mot barn

Rapporten "Det var en känsla av att han befann sig i rummet bredvid" är framtagen inom projektet Stella Polaris, som syftar till att uppmuntra användandet av artificiell intelligens i kampen mot sexuella övergrepp mot barn.

Av de 685 barn som förekom i domarna 2020–2021 var 89 procent flickor och 11 procent pojkar.

Barnen var mellan 2 och 17 år vid första brottstillfället och mellan 5 och 23 vid tingsrättsförhandlingen.

Av de plattformar på nätet som förekom i domskälen var Snapchat vanligast, följt av Instagram och Star Stable.

De vanligast förekommande brottsrubriceringarna var sexuellt ofredande och utnyttjande respektive grovt utnyttjande av barn för sexuell posering.

I drygt en fjärdedel av fallen framgick inte hur brotten kommit till polisens kännedom.

Källa: World Childhood Foundation

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons