Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

AI i fokus för pressade techjättar

Det är fortsatt kämpigt för de amerikanska teknikbjässarna. Mer besparingar och nedskärningar är att vänta. Men bolagens högsta chefer vill helst bara prata om AI.
Ekonomi • Publicerad 3 februari 2023
Facebook (Meta), Amazon, Apple, Netflix och Google (Alphabet) brukar kallas för Faang-bolagen. Arkivbild.
Facebook (Meta), Amazon, Apple, Netflix och Google (Alphabet) brukar kallas för Faang-bolagen. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT
Sundar Pichai, vd på Alphabet. Arkivbild.
Sundar Pichai, vd på Alphabet. Arkivbild.Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Torsdagens rapporter från Apple, Amazon och Googles moderbolag Alphabet visade att klimatet fortfarande är tufft för de stora techbolagen.

Mängder av svenska sparare har exponering mot dem, ibland utan att veta om det, i form av globalfonder eller genom premiepensionens soffliggarfond för dem som inte har gjort ett aktivt val.

Tappar på sina viktigaste områden

Annons

Nu tappar alla tre jättarna i sina kärnverksamheter: Amazons viktiga onlineförsäljning backar, Googles annonsaffär går sämre och Apple sålde färre telefoner och datorer under förra årets sista månader.

"Det är svårt att hitta någon ljuspunkt i Apples rapport, annat än att det hade kunnat vara ännu värre", sammanfattar den amerikanska techsajten The Information Iphone-försäljarens siffror i ett nyhetsbrev.

För trots sin storlek kan techjättarna inte rå på konjunkturen. Att konsumenterna behåller sina gamla telefoner lite längre och att företagen skär ned på marknadsföringsbudgeten blir tydligt.

Trots sämre resultat än väntat beskriver Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, läget för bolagen som mer stabilt nu.

– Det är inte lika panikartat längre. Nu kommer rapporterna in lite sämre än väntat, men första kvartalet i fjol var det så stora rörelser i aktierna efter rapporterna att man höll på att trilla av stolen. Det är en massiv skillnad mot nu, säger han.

Aktiemarknaden vill se besparingar

Sedan årsskiftet har i stället tekniktunga Nasdaq i New York ökat med 16 procent.

Efter rapporterna är det också tydligt att effektiviseringar är ett inneord. Inför rapporterna hade nedskärningar på runt 52 000 anställda kommunicerats. Det finns en del att ta från, bara Alphabet har 190 000 anställda.

– Besparingar är vad aktiemarknaden vill se nu. Det är så klart tråkigt när folk blir av med jobben, men arbetsmarknaden i USA är så pass stark att de här personerna sugs upp snabbt av andra arbetsgivare, säger Nicklas Andersson.

Johan Nilke, teknikförvaltare på Lannebo Fonder, tycker att den röda tråden i Apples, Amazons och Alphabets rapporter är en svagare efterfrågan.

– För det kommande kvartalet är bolagen därför mer försiktiga i sina prognoser. Det är inte så konstigt eftersom det finns en osäkerhet i ekonomin generellt, säger han.

Pratar hellre om AI

Annons

En annan röd tråd är att alla tech-vd:ar nu vill prata om AI mycket hellre än om dålig försäljning.

– Metaverse är helt ute. Alphabet vill möta hotet från Microsoft och ChatGPT och vd:n Sundar Pichai lade mycket tid på att prata om hur långt man har kommit inom det området. Det var mycket fokus på AI, säger Johan Nilke.

Microsoft meddelade nyligen att man investerar 10 miljarder dollar i Open AI, bolaget som ligger bakom ChatGPT. Nu finns planer på att inkorporera tjänsten i sökmotorn Bing.

– I dag har Bing nästan ingenting av marknaden. Men med ChatGPT skulle man kunna få en värdig konkurrent till Google, säger Johan Nilke.

Även Microsofts rapport för en dryg vecka sedan var blek. Men aktien har trots det stigit 10 procent sedan dess, enligt Nilke.

TT: Varför stiger teknikaktierna generellt nu?

– Det är ett skifte. Marknadens oro för att det ska bli en kraftig recession globalt har minskat. Även inflationen ser ut att ha nått sin topp på många håll, vilket tolkas som att centralbankernas åtgärder har fungerat, säger Johan Nilke.

Fakta: Så gick techjättarna på börsen förra året (och så har det gått i år)

Meta Platforms: Minus 64 procent (plus 51 procent)

Netflix: Minus 51 procent (plus 24 procent)

Alphabet: Minus 39 procent (plus 21 procent)

Amazon: Minus 50 procent (plus 32 procent)

Apple: Minus 27 procent (plus 21 procent)

Nasdaqs kompositindex: Minus 33 procent (plus 16 procent)

Kurser inom parentes avser hur det har gått hittills i år.

Källa: Avanza, Nasdaq.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons