Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Agrell: SR:s hantering av Ekoreporter måste utredas

Händelsen med reportern på Ekoredaktionen som gjorde reportage om den misstänkte islamist hon hade en relation med måste utredas.
Det anser Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, skriver .
Medier • Publicerad 9 maj 2021
Wilhelm Agrell, författare, freds- och konfliktforskare samt professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Bilden är från 2015.
Wilhelm Agrell, författare, freds- och konfliktforskare samt professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Bilden är från 2015.Foto: Ola Torkelsson/TT

Reportern slutade sin tjänst på egen begäran i oktober sedan det blivit känt att hon hade en relation med en av de sex män som Säpo har pekat ut som ett hot mot rikets säkerhet och som regeringen beslutat att utvisa.

Hon hade dessförinnan gjort en rad reportage om handläggningen runt männen.

Annons

Ekochefen Klas Wolf-Watz har bland annat i nyhetssajten Doku, som avslöjade affären, försvarat hanteringen av reportern och det faktum att hennes inslag fått ligga kvar på SR:s sajt.

Mycket kritisk

Även Cilla Benkö, Sveriges Radios vd, tycker att besluten runt reportern varit korrekta. "Som chef kan man enbart agera på den information man har", sade hon i en Ekointervju.

Wilhelm Agrell är mycket kritisk.

– Intervjun med radiochefen Cilla Benkö, för några dagar sedan, gav inte mycket ny fakta, för att uttrycka sig milt. Man fick inte reda på någonting. I stället viftar man bort och bagatelliserar det inträffade, säger han.

Fyra frågor

Enligt Agrell har SR:s trovärdighet skadats och han kräver nu en oberoende utredning om vad som hänt. Han listar de fyra viktigaste frågorna: Vilken information har Ekot och Sveriges Radio fått kring händelsen? Vem har fått informationen? När har man fått informationen? Vilka åtgärder har Sveriges Radio vidtagit?

– Det handlar inte om att hänga någon eller peka finger. Jag anser bara att ärendet är för allvarligt för att släppas. Sakförhållandena måste klarläggas, fakta måste redovisas.

Rättad: I en tidigare version fanns oklar formulering kring Agrells krav på utredning

Fakta: Säpooffensiv mot radikala islamister

I maj i fjol tog Säpo sammanlagt sex framträdande islamister i förvar enligt lagen om särskild utlänningskontroll (LSU).

Säpo ville ha alla sex utvisade då de anses utgöra säkerhetshot. Enligt myndigheten har de en tongivande roll i extremistmiljöerna och bidrar till radikalisering.

Regeringen har fastslagit utvisningsbesluten. Men eftersom männen är hotade i sina hemländer kan de inte utvisas i nuläget. I stället övervakas de med bland annat anmälningsplikt på polisstation.

Av de sex är tre imamer, verksamma i Gävle, Västerås och Umeå. Övriga tre är Gävleimamens son, en tidigare skolledare i Västsverige samt ytterligare en man från Gävle.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons