Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Advokaten: Oklart om morddomen överklagas

Den 17-åring som dömdes för mordet på polisen Andreas Danman är besviken över domen, säger hans advokat. Men det är inte klart om det blir någon överklagan.
Brott • Publicerad 20 november 2021
Blommor vid den flyttade minnesplatsen där polisen Andreas Danman sköts till döds i Biskopsgården i Göteborg. Arkivbild.
Blommor vid den flyttade minnesplatsen där polisen Andreas Danman sköts till döds i Biskopsgården i Göteborg. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborgs tingsrätt meddelade på fredagen att den åtalade tonårspojken döms till åtta års fängelse för polismordet den 30 juni.

Försvarsadvokat Hans Palm var i kontakt med sin klient kort efter att domen föll.

Annons

– Han är givetvis besviken över att han dömdes mot sitt nekande. Sedan uttryckte han även besvikelse kring att han fick fängelse och inte sluten ungdomsvård vad gäller påföljden, säger Palm till TT.

"Alltid en risk"

Planen var till en början att han skulle ha träffat sin klient under lördagen, men det ändrades efter att de kommit överens om att "smälta" tingsrättens beslut. Om allt går som planerat ska de i stället mötas i veckan som kommer.

Den överhängande frågan då är om det blir ett överklagande eller inte.

Hans Palm säger att det inte finns något självklart svar på hur man väljer att göra och hänvisar bland annat till att den dömde friades för två fall av mordförsök.

– Att överklaga innebär alltid en risk, det är inget unikt för det här fallet. I tingsrätten tyckte åklagaren att min klient skulle ha tio års fängelse vid en fällande dom och däri ligger ju risken. Han har fått åtta år nu, om han klagar kan åklagaren fullfölja sin önskan om att påföljden ska bli tio år.

– Om vi överklagar blir frågan om vi ska rikta in på oss på skuldfrågan eller strunta i det och i stället försöka få till en ändring i påföljdsdelen.

"Inte uttryckt så stora känslor"

TT: Har du någon uppfattning om hur din klient mår?

– - Han har inte uttryckt så stora känslor mer än den här besvikelsen.

– Men det är också svårt för mig att avgöra eftersom jag bara har pratat med honom i telefon och inte träffat honom öga mot öga, säger Hans Palm.

Fakta: Domen

En 17-årig pojke dömdes på fredagen till åtta års fängelse för att ha mördat polismannen Andreas Danman när denne var i tjänst i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg sent på kvällen den 30 juni.

Han åtalades även för mordförsök mot tre unga män, men fälldes bara för ett av dem. I åtalet ingick även grovt vapenbrott, men detta anses uppgå i de andra åtalspunkterna.

Rätten var enig i sin dom.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons