Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

AB Volvo avslutar coronapermitteringar

Lastbils- och busstillverkaren AB Volvo har avslutat de omfattande permitteringar som har präglat verksamheten under coronakrisen, enligt presschefen Claes Eliasson.
Ekonomi • Publicerad 9 oktober 2020
Buss- och lastbilstillverkaren AB Volvo, med vd Martin Lundstedt, avslutar permitteringar på grund av ökad kundaktivitet. Arkivbild
Buss- och lastbilstillverkaren AB Volvo, med vd Martin Lundstedt, avslutar permitteringar på grund av ökad kundaktivitet. ArkivbildFoto: Adam Ihse/TT

Göteborgsbaserade AB Volvos permitteringar upphörde i praktiken redan den 31 augusti, när tidigare permitteringsstöd löpte ut, enligt Eliasson.

Beslutet fattas mot bakgrund av att aktiviteten bland kunder har tagit fart i takt med att ekonomier har öppnats upp efter alla nedstängningar och restriktioner i covid-19-pandemin.

Annons

– Vi ser ju att i takt med att coronarestriktioner har lättat runt om i världen så återgår kunderna till sina planerade ersättningscykler. Det är en högre aktivitet i världen bland våra kunder. Och då har vi också beslutat att återstarta fler aktiviteter i bolaget, säger Eliasson.

"Osäkerheten stor"

SVT var först att rapportera om det positiva beskedet från AB Volvo, som är en av landets största arbetsgivare.

Hur orderboken har utvecklats i coronakrisen och om beslutet påverkas av att man nu producerar extra mycket för att täcka upp för produktionsstopp och nedstängningar tidigare i coronakrisen vill Eliasson inte spekulera i.

– Vi kommer att återkomma kring det den 20 (oktober) när vi har kvartalsrapport, hur läget kring det ser ut. Vad gäller vår efterfrågesituation är vi i en tyst period just nu, säger han.

– Men det är klart att osäkerheten är väldigt stor framåt. Vi ser ökad smittspridning och det kan leda till nya nedstängningar. Så det är klart att vi kommer att hålla väldigt hårt i kostnaderna även framgent, tillägger han.

Ingen utdelning

Beslutet att inte ansöka om mer permitteringsstöd har enligt Eliasson inte något att göra med någon ambition från AB Volvos sida att dela ut pengar till ägarna.

– Vi kommer inte dela ut några pengar i år. Det kommer inte att bli någon extra stämma.

När coronakrisen slog till i mars och april permitterades – med en del lokala undantag – i princip 20 000 medarbetare i Sverige till 100 procent. Men normalläget sett över hela perioden var permitteringar på upp till 60 procent av arbetstiden.

– Det var ramavtalet, att du var ledig 60 procent och jobbade 40 procent.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons