Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

A-traktorer under EU-kommissionens lupp

Trafik • Publicerad 3 november 2022
A-traktorer kan förbjudas av EU. Arkivbild.
A-traktorer kan förbjudas av EU. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani / TT

Svenska regler om A-traktorer följer inte EU:s fordonslagar och EU-kommissionen har avkrävt regeringen på svar, rapporterar Teknikens Värld. Bedöms svaren som otillfredsställande kan det hela sluta med att A-traktorer potentiellt förbjuds.

Enligt tidningen är det en branschorganisation för mopedbilar som uppmärksammat EU-kommissionen på att det i Sverige är räcker med ett så kallat AM-körkort – det körkort som krävs för att köra en så kallad EU-moped – för att köra en A-traktor.

Annons

EU-kommissionen var i kontakt med den dåvarande svenska regeringen redan i januari. Regeringen skulle lämna svar redan i juli, men bad om och fick dispens till i slutet av oktober på grund av riksdagsvalet.

Beroende på hur kommissionen ställer sig till svaren som den nuvarande regeringen gett kan det hela bli ett fall för EU-domstolen, där en stämning kan beredas redan i början av nästa år, enligt Teknikens Värld.

Det finns omkring 50 000 A-traktorer i Sverige.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons