Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

94 skogsbränder upptäcktes från luften

Fler skogsbränder upptäcktes av bevakningsflygplanen runt om i Sverige i år jämfört med året innan, uppger MSB. Drygt 5 000 timmar i luften tillbringades för att spana efter bränder.
Bränder • Publicerad 12 oktober 2020
Luftbevakningen utförs ofta av flygklubbar. Arkivbild.
Luftbevakningen utförs ofta av flygklubbar. Arkivbild.Foto: Björn Olsson / TT

De flesta skogsbränder rapporteras in av allmänheten. Där det inte finns folk finns förhoppningsvis ett patrullerande flygplan som kan upptäcka en brand i skog eller mark.

– Ju tidigare en brand upptäcks desto lättare är den att bekämpa för den kommunala räddningstjänsten, säger Rickard Hansen, skogsbrandexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Annons

I år upptäckte flygplanen 94 skogsbränder runt om i Sverige under sina 5 151 timmar i luften. Det kan jämföras med i fjol då 91 bränder upptäcktes under 3 752 flygtimmar. Värre var det under den extrema torrsommaren 2018 då planen flög 11 006 timmar och upptäckte 290 bränder.

– I juni i år var det 2018-vibbar. I juli hade vi tur, då det kom nederbörd som dämpade brandrisken. I augusti ökade det igen, men inte alls lika mycket. I augusti blev det höst med ökad luftfuktighet och färre soltimmar, säger Hansen.

Det är länsstyrelserna som ansvarar för upphandling av flygbevakning, för att sedan ansöka om pengar från MSB för kostnaderna.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons