Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

9 000 trädarter kan ännu vara oupptäckta

Har du funderat över hur många olika slags träd det finns på jorden?
Svaret kan vara runt 73 300 – varav över 9 000 ännu är oupptäckta, enligt en uppskattning från ett världsomspännande samarbete mellan forskare.
Miljö • Publicerad 1 februari 2022
Världen tycks vara full av oupptäckta träd. Bilden är från Maine i USA.
Världen tycks vara full av oupptäckta träd. Bilden är från Maine i USA.Foto: Robert F. Bukaty/AP/TT
Träd i höstskrud i Ungern. Arkivbild.
Träd i höstskrud i Ungern. Arkivbild.Foto: Zsolt Czegledi/AP/TT

Det är ingen liten uppgift – men de senaste tre åren har över hundra forskare runt om i världen försökt att skapa sig en bild av hur många trädarter det finns på planeten.

Genom att utgå från omfattande artdatabaser kunde forskarna identifiera omkring 40 miljoner träd tillhörande runt 64 000 kända arter. Därefter genomfördes statistiska analyser och modellberäkningar med hjälp av artificiell intelligens och en superdator vid Forest Advanced Computing and Artificial Intelligence Laboratory (FACAI) i USA.

Har pusslat

Annons

Arbetet har varit ett pusslande med individuella dataset, enligt Jingjing Liang som är professor i kvantitativ skogsekologi vid Purdue University där superdatorn finns.

"Varje set kommer från att någon går ut till ett skogsbestånd och mäter varje enskilt träd – samlar information om trädslag, storlek och andra egenskaper", skriver Liang.

"Att räkna antalet trädarter över hela världen är som ett pussel med bitar som sprids över hela världen. Vi löste det tillsammans som ett team, var och en delade med sig av sin egen bit."

När analyserna och beräkningarna var klara landade forskarna i uppskattningen att det finns omkring 73 300 trädarter på jorden, vilket är 14 procent fler än de som för närvarande är kända, enligt studien som har publicerats i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Omkring en tredjedel av de över 9 000 potentiellt oupptäckta arterna tros vara sällsynta med låga populationer och begränsad spridning – sannolikt i tropiska eller subtropiska områden som Amazonas regnskog. Det gör dem sårbara för avskogning och klimatförändringar och risken finns att arter kommer att dö ut innan de hinner upptäckas.

"Stor osäkerhet"

Göran Ståhl, dekan vid fakulteten för skogsvetenskap vid SLU, och Mora Aronsson, konsulent vid SLU Artdatabanken, har tagit del av rapporten och uppskattningen om antalet oupptäckta trädarter.

"Siffran är rimlig, även om den är förknippad med stor osäkerhet främst på grund av de modellberäkningar som har gjorts, men även på grund av oklarheter kopplade till själva definitionen av vad som är en trädart", skriver de i en kommentar till TT och fortsätter:

"Den senare frågan kan exemplifieras med videväxter i Sverige, där det dels kan vara svårt att avgöra vad som är en unik art, dels svårt att avgöra om en art ska klassas som träd eller buske."

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons