Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ingen högre smittorisk bland lärare

Risken att lärare smittas med covid-19 är inte högre än för andra yrkesgrupper, enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Smittan tycks ske mellan personal - snarare än att barnen smittar lärarna.
Coronaviruset • Publicerad 12 november 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.
Statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff.Foto: Janerik Henriksson/TT

40 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 6 122 smittade avlidit i landet.

Barn under 19 år utgör fortfarande en liten andel av de som smittas, och det är väldigt sällsynt att de blir svårt sjuka, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell.

Annons

Det innebär att lärare, förskollärare och barnskötare inte har en större risk för att diagnostiseras med covid-19 jämfört med andra yrkesgrupper, vilket bekräftas av ny data från Folkhälsomyndigheten.

– Den är inte högre än andra yrkesgrupper, snarare lägre än de flesta andra, säger Anders Tegnell.

I de fall regionerna sett smittspridning i skolmiljöer är det oftast mellan personal, och inte mellan personal och barnen, uppger Tegnell.

– Givetvis måste man se skolorna som en arbetsplats och minska risken så mycket som möjligt. Även lärare ska jobba hemifrån när de kan.

Störst risk för rektorer

Regioner uppger för Folkhälsomyndigheten att den smittspridning som skett på exempelvis skolor har varit mellan personalen. Smittsamhet mellan barn och vuxna är lägre.

Av skolpersonalen så är det rektorer som löper störst risk att smittas, enligt Folkhälsomyndigheten, eftersom de interagerar mest med vuxna.

Att fler andra länder som återigen skärper restriktionerna behåller skolorna öppna kan ses som ett kvitto på att barnen inte är drivande i smittspridningen, säger Tegnell.

30 procent covid-19 på iva

Sammanlagt har 171 365 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

För närvarande vårdas 128 patienter med covid-19 i intensivvården. Det innebär att ungefär 30 procent av alla patienter på intensivvården nu är covid-19-patienter.

– Den nationella kapaciteten är god, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Annons

Enligt Financial Times ökar antalet nyinlagda för covid-19 snabbare i Sverige än någon annanstans i Europa. Enligt tidningen dubbleras antalet nyinlagda patienter var åttonde dag.

– Det är förmodligen sant men måste sättas in i sitt sammanhang. Vi befinner oss i en annan del av kurvan än resten av Europa som har haft en extremt snabb utveckling som möjligen börjar lugna sig lite grann. Vi ligger en bra bit efter, vi har också börjat på en mycket lägre nivå än många andra länder, säger Anders Tegnell.

Trots ökningen av antalet insjuknade i covid-19 är trycket på sjukvården under kontroll, enligt Tegnell.

12 regioner är fortsatt i normalläge och 9 regioner är i så kallat stabsläge eller förstärkningsläge.

– Tre utav de här nio är i förstärkningsläge, vilket är en nivå över stabsläge. Efter det följer katastrofläge, säger Johanna Sandwall och betonar senare:

– Vi har en betydligt bättre materiell utgångspunkt än vad vi hade i våras.

Inget nationellt besöksförbud

Även Anders Tegnell betonar att situationen är annorlunda än i våras, när han får frågan om Sverige är inne i en andra våg nu.

– Vi har en samhällsspridning i de allra flesta regioner i Sverige i dag. Det är en annan situation än vi hade våras då det var mer lokalt. Nu har vi en spridning i många regioner samtidigt vilket delvis är en orsak till att vi ser så pass höga siffror som vi ser, svarar Anders Tegnell.

Stockholm har återinfört besöksstopp på stadens äldreboenden. Även i Göteborg vill kommunen införa besöksstopp.

TT: Bör ett nationellt besöksförbud på äldreboenden införas?

Annons

– Det är en kontinuerlig fråga som vi diskuterar. När vi pratar med regionerna så säger man att det är extremt ovanligt att besök har orsakat smittspridning på äldreboenden, säger Anders Tegnell.

De tydliga reglerna för besök på äldreboenden fungerar bra i dag, enligt Tegnell.

– Vi är lite tveksamma till hur mycket det här (besöksförbudet) tillför. Men den legala aspekten får regionerna hantera, säger Tegnell.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktiga uppgifter om lärares smittorisk.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons