Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

33-åring dödförklarades av misstag

En 33-årig man i Göteborgsområdet dödförklarades av misstag efter att ha uppsökt akutvård för ett stukat finger, skriver .
Samhälle • Publicerad 6 maj 2021
En man registrerades av misstag som död i folkbokföringen. Arkivbild.
En man registrerades av misstag som död i folkbokföringen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen, som sökte vård början av april, upptäckte det hela efter ett par veckor då han fick ett brev adresserat till sitt eget dödsbo. Då hade id-handlingar, bank-id och liknande blivit ogiltiga.

Skatteverket har sedan dess kunnat annullera dödsförklaringen, men en polisanmälan om identitetskapning är upprättad mot läkaren som felaktigt dödförklarade mannen.

Annons

I fjol dödförklarades 23 personer felaktigt och enligt Skatteverket handlar det oftast om ett misstag från en myndighet eller ett misstänkt bedrägeriförsök.

– Det brukar upptäckas ganska omgående. Att sedan annullera det kan göras samma dag som vården bekräftar att det blivit fel. Så fort dödsbudet annullerats så går en avi ut i samhället. Så egentligen går det att rätta till det lika fort som det går att begå fel, Ingegerd Widell är verksamhetsutvecklare på Skatteverkets folkbokföringsavdelning, till GP.

– Id-handlingar, resehandlingar, allt det där behöver skaffas på nytt. Det innebär att personen får en hel del att göra administrativt, tillägger hon.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons