Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

300 adopterade slår larm i Sydkorea

Nästan 300 sydkoreaner som adopterats till europeiska och amerikanska länder kräver att Sydkorea undersöker hur processen gick till. Korruption och falska dokument misstänks ha förekommit flitigt i verksamheten.
Sydkorea • Publicerad 13 september 2022
Peter Møller överlämnar anmälningar till försoningskommissionen i Seoul på tisdagen.
Peter Møller överlämnar anmälningar till försoningskommissionen i Seoul på tisdagen.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Uppropet leds av en organisation baserad i Danmark, Danish Korean Rights Group. De lade i augusti fram en anmälan undertecknad av över 50 adopterade. Antalet deltagare har nu vuxit till nästan 300, och rörelsens grundare Peter Møller menar att mörkertalet är stort.

– Det finns många fler adopterade som har skrivit till oss, ringt oss, varit i kontakt med oss. De är rädda att delta här eftersom de är rädda att adoptionsagenturerna ska bränna originaldokumenten och hämnas, säger Møller.

Adoptionerna skedde från 1970-talet fram till 1990-talets början. Sannings- och försoningskommissionen i Seoul ska den närmaste tiden ta ställning till anmälan. Om kommissionen tar upp frågan kan det bli landets mest omfattande utredning om utländska adoptioner.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons