Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Råd: Ge inte Astra Zenecas vaccin till äldre

Läkemedelsbolaget Astra Zenecas vaccin mot covid-19 ska inte ges till personer som är 65 år och äldre, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation.
Det nya rådet kan innebära förändringar i prioritetsordningen.
Coronaviruset • Publicerad 2 februari 2021
Läkemedelsbolaget Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Läkemedelsbolaget Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Arkivbild.Foto: Owen Humphreys/AP/TT

Rekommendationen ges mot bakgrund av att Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) inte anser sig ha tillräckligt stort underlag till stöd för att vaccinet fungerar för äldre personer. De två andra godkända vaccinen – från Pfizer/Biontech och Moderna – bör därför prioriteras till åldersgruppen 65 år och uppåt, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det kommer inte bli några stora omvälvande förändringar i prioritetsordningen, men däremot lite tydligare hjälp att använda de vaccin som är tillgängliga. Ålder har högsta prioritet och det kommer gälla Astra Zenecas också, men man kan tänka att hälso- och sjukvårdspersonal får använda det vaccinet i ett första skede, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Färre vårdas på sjukhus

Annons

Coronapatienter som behöver sjukhusvård fortsätter att minska, enligt Socialstyrelsen. Sammanlagt vårdas 1 752 patienter på landets sjukhus, varav 14 procent på intensivvårdsavdelningar. Det innebär att antalet patienter som behöver sjukhusvård har minskat med omkring 380 patienter sedan förra veckan.

Smittspridningen fortsätter att variera runtom i landet och är på väg att plana ut något i regioner som haft en hög smittspridning under de senaste veckorna. Det gäller bland annat Skåne, Kronoberg och Halland, enligt Folkhälsomyndigheten. Utplaningen är tydlig i Stockholm.

Fler fall av brittisk variant

Samtidigt ökar förekomsten i Sverige av den mer smittsamma mutation av viruset som först upptäcktes i Storbritannien. Mutationen kan ha en liknande spridning i Sverige som i andra europeiska länder, enligt Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten har tillsammans med fyra regioner genomfört en stickprovskontroll på totalt 2 200 prover från smittade personer.

– Ungefär elva procent som genomgått screeningen var den brittiska varianten, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Fakta: Dödsfall och vaccinerade

Ytterligare 224 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige. Sammanlagt har 11 815 smittade avlidit i landet, och 576 606 personer har bekräftats smittade med viruset.

De nytillkomna dödsfallen i statistiken har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Sammanlagt 256 978 personer i Sverige – 3,1 procent av befolkningen som är äldre än 18 – har fått den första av två vaccindoser mot covid-19.

28 279 personer – 0,3 procent av befolkningen över 18 – har fått båda doserna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons